Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

2% din impozitul pe venit, aruncati in vant

Peste 80% dintre români şi-au aruncat, în anul 2008, 2% din venituri pe fereastră. Procentajul pe 2009 nu este încă socotit de Ministerul Finanţelor, dar probabil că nu este foarte diferit. Nu este o figură de stil, ci realitatea seacă comunicată de Fisc unei coaliţii de ONG-uri care se străduie de ani buni să convingă românii să doneze aceste sume în loc să le lase în gestiunea statului. Românii se lasă greu convinşi. Pentru memorie, o lege veche de câţiva ani permite r
Peste 80% dintre români şi-au aruncat, în anul 2008, 2% din venituri pe fereastră. Procentajul pe 2009 nu este încă socotit de Ministerul Finanţelor, dar probabil că nu este foarte diferit. Nu este o figură de stil, ci realitatea seacă comunicată de Fisc unei coaliţii de ONG-uri care se străduie de ani buni să convingă românii să doneze aceste sume în loc să le lase în gestiunea statului. Românii se lasă greu convinşi. Pentru memorie, o lege veche de câţiva ani permite redirecţionarea a 2% din veniturile totale – fie salariale, fie de altă natură – către orice fundaţie sau asociaţie legal înfiinţată. Gestul nu costă nimic în plus contribuabilul (cu excepţia a 5 minute pentru completarea unui formular), iar banii sunt luaţi din sumele care altfel ajung la bugetul general al statului. În cazul unui accident în trafic, de pildă, ajungi să depinzi foarte rapid de SMURD – unii din beneficiarii principali ai campaniei de 2%. Tot de cei 2% depind oamenii din organizaţiile care se ocupă de copiii instituţionalizaţi sau cei cu dizabilităţi. Însă ei nu urlă pe toate canalele, nu se despart de Botezatu şi nici nu îşi pun poalele în cap, pentru a fi în atenţia publicului. Îşi duc cu demnitate misiunea mai departe, într-o tăcere care ar trebui să ne cutremure. Noi, ceilalţi, în general ne lamentăm. Statul prost gestionar, statul care risipeşte în mod frustrant banii contribuabilului, cumpărând per¬dele supraevaluate, jipane pentru demnitari, un site de juma’ de miliard de euro sau un drum de aproape 5 miliarde de euro bucata. Prin contrast, contribuabilul este invariabil oropsit, cu prea multe biruri în cârcă şi tratat ca un supus pe moşie atunci când îşi plăteşte impozitul la Fisc.
Să presupunem că toate acestea reflectă o realitate, fie ea şi distorsionată niţel. Atunci de ce aceşti contribuabili, inclusiv o parte din cititorii acestui ziar, aleg benevol an de an, în proporţie de 83%, să dea mai mulţi bani decât ar trebui moşierului numit Fisc? De ce 80% din salariaţi nu reuşesc să completeze un formular amărât de o pagină A4, prin care îşi pot redirecţiona, legal, 2% din venituri către o asociaţie sau o fundaţie? De ce nu aleg să susţină o misiune în care cred, apropiată de ei – în cartierul lor, în oraşul lor? Au încredere cumva că statul le va gestiona mai bine banii decât o organizaţie umanitară? Luna aprilie va fi luna campaniei de 2%. 15 mai este ultima dată când se poate completa acel formular. Românii au de ales între cele 16.785 de fundaţii şi cele 44.250 de asociaţii. Nu există, aşadar, scuză că nu avem cui să dăm banii – există doar scuza propriei noastre ignoranţe!

03 apr.2010

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap