Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

58 de morti, nici macar un vinovat

Scandalul cu vameşii a acoperit, în bună tradiţie dâmboviţeană, scandalul cu moartea celor cinci mineri de la Mina Uricani.

S-au schimbat imaginile cu lumânările aprinse la căpătâiul celor adormiţi în imagini şi discuţii despre „cafeaua” (cod pentru şpagă), ciocolata şi cornuleţele cu gem care constituiau modalităţi de „a unge” vameşii luaţi cu duba de mascaţi. Totuşi, morţii noştri merită mai multă atenţie.

Făcând săpături, am descoperit alţi 53 de mineri morţi în plus faţă de cei cinci, din 1989 încoace (sursa: Ştirile Pro TV). Comparativ, România a pierdut 17 soldaţi în războiul din Afganistan din 2003 – iar acolo vorbim despre talibani înarmaţi cu Kalaşnikovuri şi despre un război de gherilă. Dincolo de aritmetică, ghearele morţii au cuprins oameni numiţi „mineri”, care însă în realitate sunt taţi, soţi, fraţi, stâlpi de familie. Comunitatea pe care o blamăm adesea ca fiind comunitatea făuritorilor de mineriade a devenit comunitatea care îşi jeleşte morţii.

În 21 de ani, „reforma” din domeniu a constat în trimiterea acasă a minerilor cu sute de milioane de lei vechi salarii compensatorii, fără a găsi o alternativă zonei. Banca Mondială a eşuat lamentabil cu programul Agenţiei pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere. Pierderile Companiei Naţionale a Huilei (CNH) au fost între 2.000 şi 6.000 de miliarde de lei vechi, în fiecare an. Totalul sectorului „a înghiţit” peste 6,5 miliarde de dolari din 1990 şi a produs peste două miliarde de dolari pierderi. CNH-ul şi-a scăzut numărul de mineri de la 18.000 în 2000 la puţin peste 8.000.

Totuşi, care este motivul pentru care, deşi se cheltuiesc bani cu nemiluita, oamenii mor în continuare pe capete? Un posibil răspuns: hoţia. Adică, în loc să se investească banii pentru siguranţa locului de muncă, ei se sifonează treptat în buzunarele cui trebuie. La o scurtă documentare, am descoperit, de pildă, cazul lui Ionel Manţog, director de personal în 2002 în Compania Naţională a Lignitului. Conform rechizitoriului DNA, împreună cu directorul plin Ion Vulpe, ar fi cumpărat nişte terenuri despre care ştiau că vor fi expropriate pentru extinderea unor perimetre miniere. Din banii primiţi de la stat ca despăgubire, s-ar fi construit nişte vile personale. După astfel de fapte de vitejie, Manţog a fost avansat ulterior secretar de stat pe minerit, în 2006, director adjunct la Turceni şi apoi consilierul ministrului economiei.

Manţog nu este singurul nevinovat cu dosar penal care trenează în justiţie de 1.620 de zile. Sunt şi directori cercetaţi pentru dispariţia a tone de lignit din gestiunea lor, directori economici luaţi la puricat în urma unor controale fiscale. Un audit independent nu a existat niciodată, şi drăgălaşii de guvernanţi, indiferent de coloratură politică, nu s-au învrednicit să-l ceară – probabil putregaiul e prea mare. A existat un moment de vârf, în 2007, când de la secretar de stat până la directori de mine, DNA-ul nu mai prididea cu dosarele penale în minerit. Între timp, s-a mai pus batista pe ţambal.

Ce s-ar putea totuşi face? O reformă din temelii, cu privatizarea unor perimetre miniere nerentabile pentru stat şi investiţii serioase în minele care rămân – cu banii orientaţi spre proiecte noi de investiţii, nicidecum pentru acoperirea găurilor trecute. De asemenea, miniştrii care au mers să anunţe ajutoarele de înmormântare sar putea îngriji şi de alocarea banilor pentru aparate care să detecteze mai bine gazul din mină – cauza accidentului de la Uricani.

Pentru cea mai bună soluţie însă, vă las pe dumneavoastră să vă gândiţi la o destinaţie alternativă pentru banii şifonaţi din sistem: cumpărarea unor panseluţe, de pildă, precum cele „plantate” de mineri în Bucureşti cu ocazia primei mineriade, sau investiţia în nişte târnocoape cu care să se „stârpească elementele extremiste” – nu pletoşii din Piaţa Universităţii, ci în acest caz corupţii din sistemul minier?

24 feb.2011

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap