Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Alegerile europarlamentare. Si cateva mesaje pentu frezorii prin aschiere de la Palatul Victoria care se cred sociologi

Sub analiza care cade precum trasnetul chiar in aceste clipa la PNL (tata Iliescu a iesit cu un mesaj dur, crancen, neiertator – mai bland a fost la adresa minerilor in vremuri vechi decat a liderului PNL), mesajele electorilor, in detaliu, risca sa treaca neobservate. Suntem datori sa inventariem cateva posibile mesaj, pentru oameni. Vor mai fi si altele in urmatoarele zile.
1. Dan Sultanescu, Mirel Palada si Marius Pieleanu au avut toti exit poll-uri cu 41,5-43% pentru PSD. Romania a consumat scorurile si a mers la culcare. Scorul de la PSD a fost, de fapt, 37,5%. PSD-ul va ajunge la scorurile uriesesti anuntate de propaganda doar multumita redistribuirilor (de la Mircea Diaconu, de la Forta Civica, de la PRM, de la PPDD), dar stirile astea se stiau abia in jur de 3 noaptea si nu au mai interesat pe nimeni. Marja de eroare de 3% anuntata a fost de fapt dubla, deci tentativa de manipulare a fost clara. Suntem singura tara de pe mapamond cu exit polluri facute de consilierii principalului candidat, sa ne amintim ca dl Palada ne anunta ca peste 60% dintre romani vor proiectul de la Rosia Montana, in ultimul sondaj de care s-a ocupat inainte sa ajunga consilier la Victoria. Pentru manipularea publica, Sultanescu, Palada si Pieleanu ar trebui sa isi schimbe meseria, sa se reorienteze profesional, daca au o urma de bun simt – pot deveni frezori prin aschiere, tamplari, dulgheri, dar sociologi au demonstrat ca nu au capacitatea. Sa dai o eroare de 6% la un sondaj si sa mai fi in picioare pentru a sonda pentru prezidentiale este posibil doar in Romania.
2. PSD + PNL-ul a pierdut peste 2 milioane de voturi fata de ultimele alegeri – adica 2.057.928 milioane la PSD si 828.757 la PNL fata de 4.344.288 data trecuta pentru USL. (vezi aici : http://www.becparlamentare2012.ro/A-DOCUMENTE/rezultate%20finale/Anexa%208A.pdf)
3. Axa centrala de dezbatere Basescu – Ponta/PSD a sufocat dezbaterea in rest si risca sa transfome PSD in partidul-stat visat dintotdeauna de liderii de acolo. Faptul ca la numararea voturilor Ponta era hat, in spate, in planul 2, iar in fata la declaratii erau Iliescu si Dragnea este foarte semnificativ. Blogger-ul Nastase a salutat si el victoria de dincolo de zabrele. Cand a venit la putere Basescu, PSD-ul avea 31%, acum este la 38%.
4. Basescu si compania, adica Basescu +EBA+ Udrea+Baconschi+Papahagi+Preda pentru a vorbi de unul dintre capetele axei, au luat, pana la urma, scorul de « doua cifre ». In sensul ca 6,2% se scrie cu doua cifre (atat este numaratoarea partiala a buletinelor de vot, la aceasta ora, dupa numararea a 98,5% din voturi) si se anunta « victorieeee, victorieeee », doar-doar o mai crede cineva, in timp ce un europarlamentar ales primeste un pumnal in spate, se anunta pe surse… Penibil. A incerca sa unesti dreapta in timp ce ai scindat-o si a clama victorie cand ai pierdut, iata noua deviza PMP.
5. Basescu si compania au mai putine voturi chiar si decat Mircea Diaconu. Adica un actoras cu un ARO la pachet e mai popular decat presedintele inca in functie.
6. Cele mai mari trei filiale la PDL sunt Alba (27,6%), singurul loc unde partidul este peste PSD, Arad (24,7%), Suceava (23%).
7. In aproape toate judetele PDL-ul plus grupusculele plecate de la PDL sunt peste scorul PNL-ului.
8. PDL-ul are un scor relativ apropiat de PNL la nivel national (12,36% fata de 15,12%), in multe judete e aproape de paritate, desi a beneficiat de infrastructura locala a Aliantei PSD+PNL.
9. Pentru cei care au votat partidele mici, « felicitari » ! Aproape jumatate din voturile Fortei Civice (2,59%) merg la PSD. Aproape jumatate din cele 6,75% care au votat « altii » (gen PNTCD, Bradul lui Radu Moraru, etc.) au votat de fapt PSD, prin efectul redistribuirii. Cei care au votat PP-DD-ul (3,61%), jumatate au votat de fapt PSD-ul. Si cei cu Uniti Salvam au favorizat PSD-ul, de vreme ce neparticiparea lor a fost contrabalansata de puternica mobilizare pe partea stanga.
10. Trebuie intors tavalugul PSD-ului cu o mobilizare mult mai buna la prezidentiale (si mai sunt doar cateva luni pentru a organiza aceasta batalie).
UPDATE 1
Il vad foarte nervos pe dl Lazaroiu, dezlantuindu-se furibund la adresa PMP. La fel si cu dl Funeriu. Dar de ce atata nervozitate? Posterul partidului respectiv a intrupat, de fapt, perfect, strategia “Alba ca Zapada” rostita de ”marele strateg” de la Cotroceni chiar cu un an inainte de crearea partidului. Ce nu se anticipa atunci era ca dna Udrea va fi scoasa in fata si prezentata poporului drept Alba ca Zapada – cu scorul electoral aferent si fara a mai aminti de vizitele la inundatii cu pantofi cu toc cui, ciocolata impartita sinistratilor din jeep-ul cu geamuri fumurii, etc.. Si nu se mai stia ca pe langa aceasta Alba ca Zapada au aparut in sustinere si cei sapte pitici – va las sa va ganditi care ar putea fi echivalentul piticilor care stau pe langa aceasta asa-zisa Alba ca Zapada: Morocanosul, Mutulica,Inteleptul, Rusinosul, Bucurosul, Somnorosul si Hapciu. …
UPDATE 2
Dan Sultanescu da o explicatie pur si simplu penibila, aiuritoare a “vaselor comunicate” intre Mircea Diaconu si PSD. Nu spune ca ar putea exista principiul vaselor comunicante intre faptul ca isi primeste leafa de la Guvernul condus de Ponta si faptul ca a decis in sondaj sa duca, ce sa vezi PSD-ul condus de Victor Ponta in stratosfera. Nu spune ca ar putea exista un principiu al vaselor comunicante intre tupeu si nesimtire, sau intre calitatea de consilier al unui premier si cea al unui sociolog care ar trebui sa se uite doar pe rezultatele stiintifice. Nu spune ca exista o incopabilitate profunda intre postura angajata, militanta, de consiliere a guvernului cu cea de sondor “independent”al opiniei publice.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17360983-cum-ratat-toate-cele-cinci-exit-poll-uri-rezultatele-corecte-pentru-psd-mircea-diaconu-explicatiile-consilierilor-sociologi-lui-victor-ponta.htm
UPDATE 3
1. Un cititor se minuneaza ca voturile “anulate” ii ajuta pe PSD. Conform legii, toate voturile care sunt sub pragul electoral (3% pt. independent, 5% pt. partide) se redistribuie, in proportia voturilor obtinute. Neobisnuit fata de alte alegeri, au fost 18-20% care s-au redistribuit, doar din redistribuirea asta PSD-ul va lua inca aproape 7-8% fata de scorul obtinut “pe bune”. Acum e mai clar? Jumatate din voturile Forta Civica au ajuns la PSD, jumatate din voturile lu’ Domnu’ Dan au ajuns tot acolo (Papa Mobilul va fi uitat pe drum), jumatate din voturile acordate PRM-ului tot acolo, la fel si cu Partidul Ecologist Roman – Bradul (Radu Moraru).
Ba mai mult, situatia este la fel (dar putin pe dos) in cazul Mircea Diaconu. Acesta “avea nevoie” doar de 3,2% din voturi, ca atare cele 3% peste se redistribuie si ele (si PSD-ul creste cu aproape 1,5% din acea zestre).
2. Un cititor nu intelege chemarea la mobilizare – pai prezenta la vot a fost una modesta, iar pt. un scor mai bun pt. dreapta va fi nevoie de prezenta la vot de cel putin 55%. Altfel, tavalugul PSD va continua pt. urmatorii 5 ani, asta e miza.
3. Un alt cititor spune : „Recunosc ca am votat FC. Va multumesc pentru « felicitari » , insa nu consider ca am gresit. Sunt vinovat ca nu am mai acceptat compromisuri? Sunt vinovat ca dreapta a participat fragmentata la alageri?… Stiu deasemnea destui care desi ar fi votat FC, nu au facut-o de frica faptului ca nu trec de 5%. E adevarat, asta s-a intamplat pana la urma, insa (fara a dori sa fug de raspundere) cred ca mai degraba e vina lor decat a mea..
Pana la urma, judecand la rece, fiecare popor are conducatorii pe care-i merita!”
Desigur, a gresi este uman, insa eroarea pe jumatate recunoscuta poate fi iertata. Nu de mine, eu nu sunt judecator, departe de mine acest gand – dar de masa de oameni opusa PSD-ului. Judecand la rece, putem spune ca fiecare popor are alesii pe care si-i voteaza, ca atare, dvs, prin votul dvs, ati contribuit deciziv la victoria PSD-ului (sau la sporirea victoriei care deja era de proportii). Asumati-va clar – jumatatea aproape din voturile Forta Civica au mers la PSD, regretele sunt tardive. Asa ati votat, intr-acolo s-au redistribuit, astea sunt rezultatele. Restul – inflorituri, etc. – este tacere.
4. Pentru MirceaM – un plan de masuri al dreptei va fi unul dintre principalele lucruri la care voi lucra, folosind si cooperarea cu Institutul de Studii Populare. Toti cei care au vreo bibliografie/idee in acest sens sunt invitati sa contribuie.

26 mai2014

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap