Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Ce inseamna o schimbare de premier in Romania

In timp ce marea majoritate a mestecatorilor de talas din viata publica vor rasuci pe toate fetele intrebari stupide care acompaniaza fiecare schimbare de premier: “Cum a fost mandatul proaspatului decapitat? Cine va fi urmatorul premier?”, eu cred ca este necesara, pentru completare, o privire din “interiorul” Palatului Victoria pentru a evenimentele care sunt in plina desfasurare, secventa cu secventa. Eu le-am trait intr-o alta guvernare, dar Romania se incapataneaza sa nu se schimbe, metehnele administratiei sunt aceleasi.
Primii dezorientati dupa demisia lui Boc, pe langa o buna parte a romanilor, vor fi …SPP-istii. SPP-istii scunzi de statura gasiti pentru a se potrivi anvergurii fostului premier vor fi rapid inlocuiti probabil cu unii mai falnici si mai trainici. Acesti SPP-isti scunzi vor avea probabil aceeasi soarta pe care au avut-o unii SPP-isti inalti ca brazii din dispozitivul premierului Calin Popescu-Tariceanu – aceeasi deferenta cu care erau priviti atunci cand demnitarul era in functie se va transforma intr-o tafna dusmanoasa, de parca ei sunt vinovati ca au primit “obiectivul” Boc spre pazire. Stigma ii va urmari cel putin cateva luni, ii va marginaliza si le va incetini progresul in cariera. In loc de a vedea in ei niste oameni care au incercat sa isi faca datoria, vor fi pusi la stalpul infamiei pentru ca au avut urechea demnitarului pe perioada unui mandat aproape complet.
Al doilea rand de dezorientati vor fi cei din sanul serviciilor secrete. Un nou premier inseamna un nou vice-presedinte CSAT, adica un al doilea cel mai important “beneficiar” al sintezelor produse de aceste structuri. A se citi in subsidiar un nou “vector” cu putere de a decide bugetul, de a mai face ceva schimbari, de a cere noi date. A se citi tot in subsidiar ca acest nou “obiectiv” are probabil placeri, neplaceri, scheleti in dulap, amante, injuraturi preferate, vecini slobozi la gura, slabiciuni, corupti in apropiere – toate trebuie “reimprospatate” fata de datele existente deja. Profilul psihologic trebuie studiat cu atentie. Serviciile noastre vigilante vor face ceea ce fac mereu: un snop de plicuri informative de la “baietii de la sinteza” transmise identic la cabinetele 1 si 2 (noul Premier este urmasul Cabinetului 2, daca nu v-ati prins ca sistemul are foarte multe parti neschimbate) – dar vor exista chestii suplimentare “ doar pentru ochii dumneavoastra”. Acest “doar pentru ochii dumneavoastra” se refera nu doar la prima functie in stat, ci si la o doamna foarte blonda, care va avea in continuare un rol de jucat .
Al treilea rand de dezorientati vor fi in Departamentul Pregatire Sedinte de Guvern. Vajnicii angajati, care stateau ascunsi in cele doua zile penibile dinaintea plecarii intempestive a lui Radu Vasile cu ficusul in brate de la Palatul Victoria, stau acum, cand analistii neamului analizeaza profund situatiunea natiunii, cu un snop de acte normative in brate. Vor exista angajati obscuri in ministere care si-au smuls parul din cap incercand sa “scoata” o hotarare de guvern timp de 6 luni, au trecut-o prin furcile caudine ale Ministerului Justitiei si Finantelor, au negociat fiecare vorbulita cu departamentul juridic, cu departamentul legislative, cu directorul de cabinet, cu secretarul de stat, cu ministrul, cu Secretarul General al Guvernului, au vazut-o trecuta si de sedinta de guvern , insa nu o vor mai revedea vreodata. Actul normativ care nu a apucat sa “prinda Monitorul”- cod birocratic pentru transmiterea oficiala, sub semnatura catre Monitorul Oficial in vederea publicarii oficiale, la o data care sa fie inainte de data publicarii in Monitorul Oficial a decretului care consfiinteste vacantarea functiei de premier – acel act va disparea intr-o gaura neagra si nu se va mai regasi. Oameni rigurosi si care sulfa si in iaurt vor astepta instructiunile noului sef, iar acesta nu este premierul interimar – acesta va avea puterea efectiva a portarului de la Palatul Victoria. Va fi chiar mai putin puternic decat seful de la Corespondenta, un simpatic fost zidar care canta pe coridoarele Guvernului. Acel om poate opri o hartie, o poate directiona unde crede de cuviinta, o poate transmite catre ministere.
Al patrulea rand de dezorientati vor fi consilierii premierului si aparatul de lucru. Imi amintesc un episod simpatic, de traversare intre doi premieri, in care cineva de la administrativ cu lista in mana batea la fiecare usa ca sa vada daca mai “traieste” cineva inauntru. Se schimba birouri, dispar oameni cheie din jurul demnitarului, isi fac loc altii, iar cei de la administrativ vor fi pregatiti cu numere “foarte usor de retinut” – a se citi usor urmaribile si cu un foscait ciudat de fond. Noii veniti intreaba cu ton de porunca unde sunt secretarele – secretarele sunt acelasi, surprinzator de curioase sa te intrebe cate in luna si in stele. Vrei o alta secretara? Ah, dar nu se poate, sunt blocate posturile, iar Monica este o fata simpatica, o sa va intelegeti de minune, garantez pentru ea – fata serioasa, harnica, muncitoare. Singurii care “raman la post” sunt “baietii de la tehnic” si aceeasi stenografa care a stenografiat celebrele stenograme PSD – va amintiti scandalul din 2004. Si cei de la Biroul Special – arhivarii sedintelor de guvern si pazitorii strasnici ai secretelor statului.
Al cincilea rand de bulversati vor fi cei care vor vedea noul nume: Catalin Predoiu. Predoiu? Fostul avocat pe chestiuni comerciale al lui Dinu Patriciu. Se va continua lupta cu mogulii ticalosi si, desigur, strategia anti-coruptie. Predoiu – cel care a fost uns ministru de Calin Popescu-Tariceanu. Predoiu – un liberal autosuspendat, conform propriei declaratii din 2008– ar fi interesant de gasit aici incadrarea juridica. Cancan va relua un articol, tot din 2008, in care intreba daca ministrul (acum prim-ministrul) are neamuri in SRI/ SIE – intrebarea va fi evitata discret. Tara are probleme – zapezi, puzderie de normative FMI- sa nu ne ocupam de fleacuri, totusi.
In fine, al saselea rand de bulversati vor fi politicienii care vor trebui sa se repozitioneze rapid. Tabara lui Blaga, care va fi pe cai mari, sau tabara omniprezentei blonde? Sau poate e mai simplu de ajuns la Oprea – puterea lui va fi mai mare daca guvernul va fi mai subred. Naufragiatii din corabia guvernamentala vor fi pescuiti apoi repejor – o parte ma astept la Cotroceni, ca premiu de consolare, o parte trimisi sa candideze cu aplomb in locuri unde lumea vrea sa ii ia cu omor. Presedintele probabil nu va da sampanie pentru noul guvern, avand in vedere conditiile date.
Despre ultima categorie de dezorientatii – romanii obisnuiti – nu mai comentez. De ce? Pentru ca nu ii va baga nimeni in seama in saptamanile ce vin. Da, chiar si dupa manifestatii. Da, chiar si presupunand ca aceste manifestatii ar continua. Cineva va spune : ei sa se multumeasca cu un cap pus pe tava, ce, nu e de ajuns??! Si uite asa, dupa indelungi prelungiri si zvarcoleli, stiuca birocratica, Sistemul, a mai inghitit un mormoloc – unul de-i zicea Boc.

06 feb.2012

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap