Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Demisia lui Ioan Mang si universul lui Caragiale – EPISODUL 3, cu Trahanache

TIPĂTESCU (luând răvășelul și citind) : „Venerabilului d. Zaharia Trahanache, prezident al Comitetului permanent, al Comitetului școlar, al Comitetului electoral, al Comițiului agricol și al altor comitete și comiții… (scoate hârtia din plic) Venerabile domn, în interesul onoarii d-voastre de cetățean, vă rugăm să treceți astăzi între orele 9 jum. și 10 a.m. pe la biroul ziarului « Răcnetul Carpaților » și sediul Societății Enciclopedice-Cooperative « Aurora Economică Română » unde vi se va comunica un document de cea mai mare importanță pentru d-voastră… Ei? ce document? (….)
TRAHANACHE (mai tarziu, in discutie cu Conu’ Fanica): Ai puțintică răbdare! „Stimabile, m-ai chemat să-mi arăți un docoment, arată docomentul!” Zice: „Mi-e teamă, zice, că o să fie o lovitură dureroasă pentru d-ta, și ar fi trebuit să te pregătesc mai dinainte, d-ta un bărbat așa de, și așa de…” și iar delicatețuri. Fănică, să vezi imitație de scrisoare! să zici și tu că e a ta, dar să juri, nu altceva, să juri! (oprindu-se și privind la Tipătescu, care se primblă cu pumnii încleștați; cu mirare și ciudă) Uite-te la el cum se turbură! Cine-și poate închipui până unde poate merge mișelia omului!
TRAHANACHE : A! ce coruptă soțietate!… Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri, nu mai e nimic: enteresul și iar enteresul… (…) E comèdie, mare comèdie(…)Ai puțintică răbdare…
TIPĂTESCU (același joc) : Mizerabilul!
TRAHANACHE: Măi omule, ai puțintică răbdare, zi-i ce i-am zis eu: „Ești tare, stimabile, la machiaverlicuri tare, n-am ce să zic; dar nu ți-ai găsit omul…” Ei, dacă a văzut că nu i se trece cu mine, știi la ce-a ajuns? Mi-a spus că, dacă nu dau eu importanță lucrului, o să-i dea publicul, pentru că scrisoarea o să se publice duminică la gazetă și o să fie pusă în cercevea, ca s-o vază oricine-o pofti.
TIPĂTESCU (turbat) : Îl împușc! îi dau foc!
TRAHANACHE: Deseară, am aflat că dăscălimea cu Cațavencu și cu toți ai lor vor să facă scandal. Trebuie să-i spunem lui Ghiță să îngrijească. Mișelul de Cațavencu o să ia deseară cuvântul ca să ne combată…(…..)
TRAHANACHE (bătând cu putere în palmele Joițichii) : Cu altă plastografie… Ce plastograf!
PRISTANDA: Curat plastograf!
(….)
FARFURIDI: Da, așa, dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie!
BRÂNZOVENESCU: Dar cel puțin s-o știm și noi! (Trahanache vrea să-i întrerupă, fără să izbutească)
TRAHANACHE: Ce sunteți d-voastră, mă rog? Vagabonți de pe uliță? nu… Zavragii? nu… Căuzași? nu… D-voastră, adică noi, suntem cetățeni, domnule, suntem onorabili… Mai ales noi suntem stâlpii puterii: proprietari, membrii Comitetului permanent, ai Comitetului electoral, ai Comitetului școlar, ai Comitetului pentru statuia lui Traian, ai Comițiului agricol și ețetera. Noi votăm pentru candidatul pe care-l pune pe tapet partidul întreg… pentru că de la partidul întreg atârnă binele țării și de la binele țării atârnă binele nostru…
BRÂNZOVENESCU: Așa e, dar ne e frica de tradare…
TRAHANACHE: Dar ce? Numele candidatului poate să fie al meu, al d-tale, ori al d-sale, după cum cer enteresurile partidului. Din moment în moment așteptăm să-l știm… Prefectul trebuie să vie; nu-l așteptăm să vie de la telegraf? Nu bate telegraful?… Bate; ce treabă alta are? Poate că acuma când noi vorbim, poate să fi și sosit numele… pe sârmă, stimabile…
(…) (Nota Razvan Orasanu : Caragiale mai mentioneaza „un plebiscit” si „rasete din partea unde stau dascalii” in scenele taiate – poate identificati si aceste doua chestiuni)
(…)
TIPĂTESCU: Bine, frate, plastograf, așa e; dar până să bage lumea de seamă… să-l tragem în judecată…
ZOE: Firește; în politică…
TRAHANACHE: Ei, aveți puțintică răbdare… Dar astălaltă? (se lovește cu mâna pe buzunarul hainii) Apoi, dacă umblă el cu machiavelicuri, să-i dau eu machiavelicuri — (schimbând tonul) Martoră mi-e Maica Precista! Să n-am parte de Joițica — că e de față — să spuie…
(….) (Nota Razvan Orasanu La sfarsit vine scena cu adunarea publica)
TRAHANACHE, care s-a urcat la tribună, in picioare: Orele sunt înaintate! poftiți, poftiți, stimabililor: avem cestiuni arzătoare la ordinea zilii… (șade.) (nota Razvan Orasanu : va amintiti „cestiunile” – erau fix 219 milioane de lei lipsa, fix in toiul scandalului de plastograf)
(Toată lumea s-a așezat la locul său.)
TRAHANACHE (trăgând clopoțelul foarte violent, cătră grupul din fund) : Aveți puțintică răbdare! (cătră Cațavencu) Și cine este trădător, stimabile?
CAȚAVENCU (foarte aprins) : Acela care falsifică numele candidatului odată hotărât, acela care uită, care trădează interesele și onoarea familiei sale… (cu un gest colosal) D-ta!
TRAHANACHE (trântind clopoțelul pe masă în culmea indignării) : Apoi, ai puțintică răbdare, stimabile! Mă scoți din țâțâni… Eu falsificator?… Pe mine, cetățean onorabil, pe mine, om venerabil, să vie într-o adunare publică, să mă facă falsificator… cine? (rumoare mare. Tipătescu și Zoe ascultă palpitând) cine? (cu energie.) Un plastograf patentat!
CAȚAVENCU (sărind din loc) : Plastograf!
TOȚI DIN FUND (strigând amenințător) : Afară plastograful!
TOȚI DIN FAȚĂ (asemenea) : Afară falsificatorul! trădătorul! (fierbere mare.)
CAȚAVENCU: Este atât de naiv, încât crede că e plastografie un document olograf…
( Cortina se lasă asupra primei mișcări a scandalului) „
Nu am adaugat niciun cuvant de la mine (in afara a 3-4 note ce puteau fi omise cu usurinta). Caragiale le zice, ca de obicei, cel mai bine si cel mai exact. Desi puteam doar sa las doar acest fragment, aveti, va rog, onorabililor, putintica rabdare, pentru ca mai sunt cateva chestiuni de spus.
1. Demisia
Domnul Mang a ales sa isi dea demisia, ma intelegeti, nu pentru ca este un plagiator trist si penibil, cum am demonstrat in articolul 1 , articolul 2 , cum a demonstrat si Stefan Vlaston (aici) si Cosmina Dorobantu (aici), ci pentru ca “acuzatiile afectau guvernul si educatia, inclusiv in strainatate”
Care era afectarea? In aceasta dimineata, dupa cum am anuntat prealabil, s-a publicat articolul din revista Nature, una dintre cele mai prestigioase pe plan mondial, cu privire la domnul Mang. Jurnalistii de la prestigioasa publicatie m-au contactat prin biroul de presa Harvard, au fost si ei informati despre aceasta descoperire si a fost initiativa lor, nu a pornit de la mine. Am fost mirat ca isi doresc sa discute subiectul . Despre profesionalismul celor de acolo, ce sa mai spun? Impecabil – 45 de minute de discutie amanuntita se reflecta intr-un singur paragraf. In plus, sa observe onorabilii care m-au luat la omor ca de ce tot ii dau inainte cu dovezile cand e “clar” si “evident” ca cei de la Nature spun si acum, dupa tot iuresul “plagiarism charge”.
Totusi, carevasazica, atata timp cat scandalul s-ar fi limitat la Romanica, la plaiurile noastre balcanice, conu’ Trahanache ar fi avut zile multe ca presedinte al comitetului scolar. Frumos, n-am ce spune.
2. Declaratia premierului Ponta
“ Ioan Mang mi-a solicitat astăzi să îşi înceteze activitatea ca ministru având în vedere situaţia în care a fost pus, acuzaţii care mai de care venite într-o sarabandă pe care o cunoaştem, pornite şi susţinute de către cei din PDL şi UDMR…Mang are în acest moment mâinile dezlegate să-şi poată apăra imaginea, prestigiul şi munca de atâţia ani şi sunt absolut convins că, în zilele următoare, fără a mai avea presiunea acestei funcţii care se dovedeşte mult mai dificilă decât am crezut vreodată, va restabili adevărul şi mă va ajuta şi pe mine, şi probabil şi pe dumneavoastră, să înţelegem exact ce s-a aflat în spatele acestor atacuri repetate asupra celor care au fost nominalizaţi pentru funcţia de ministru al Educaţiei”.
Carevasazica, e complot politic. Eu (comentator independent), Vlaston (presedinte de ONG educational) si Cosmina Dorobantu (doctorand Oxford care scrie pentru prima oara) suntem fie de la PDL fie de la UDMR. Cred ca trebuie sa precizam ca probabil vorbim de PDL / UDMR filialele Japonia, Taiwan si Israel, locul de unde au venit sesizarile de plagiat, explicate chiar de autorii respectivelor lucrari. Ceea ce era suficient pentru toata planeta nu a fost suficient, o lunga perioada de timp, pana la “acuzatiile ce afectau guvernul in strainatate”. Dl Ponta este azi la Bruxelles. Ma abtin sa spun mai multe pentru ca, pana la urma, a facut gestul onorabil de a-l smulge pe bizon din jiltul lui Spiru Haret, desi parea batut in cuie, la un moment dat, desi tot el l-a cocotat acolo si desi intreg episodul a fost mascat ca o demisie. Am marea rugaminte insa la consilierii de imagine ai domniei sale sa se documenteze mai temeinic inainte de a lansa astfel de chestiuni. Daca se repeta, ma apuc eu de documentat si nu ar fi tocmai bine.
3. Domnul Mang are o faima internationala greu de egalat – nu mai tin pasul cu linkurile
http://www.mako.co.il/news-channel2/Channel-2-Newscast/Article-ab5883775e73731018.htm (link in ebraica, insa daca aveti doar putintica rabdare sunt f. multe bucati din romaneste, plus vorbeste Eli Biham insusi, unul dintre autori, despre plagiat, vedeti si linkul de mai jos, in engleza:
http://www.cs.technion.ac.il/~biham/plagiarism.html
http://www.swissinfo.ch/chi/detail/content.html?cid=32679654 (intr-un cotidian elvetian in chineza – nu ma intrebati de ce sunt si ei preocupati de fostul Ministru al Educatiei)
4. Cristian Tudor Popescu – analiza demisiei
http://www.gandul.info/news/cristian-tudor-popescu-despre-demisia-ministrului-educatiei-ioan-mang-video-9629625
Cel mai savuros pasaj: “Reacţiile domniei sale sunt de natură pitecantropică (referinta la ceea ce CTP numeste ironic “conspiratia pedelista care a cuprins intreaga Europa). Ori dânsul e pitecantrop, ori ne ia pe noi de pitecantropi”.
5. Academia Romana
Cartoful incins pasat de Guvern catre venerabila instituie nu este de colo. Totusi, pentru a nu se afecta onoarea acestei institutii de traditie, anuntul si verdictul trebuie sa vina in cateva zile. Orice amanare dincolo de o saptamana nu va face decat sa creasca suspiciunea de incercare de “albire” a domnului Mang. Insistenta domnului Mang si a coanei Joitica, doamna Mang, de a ramane in invatamant, cu sfidarea a mii de oameni care s-au exprimat pe acest caz (pe forumuri, pe facebook, etc.) este pentru mine de neinteles. Totusi, daca Academia face pasul la off-side si nu se pronunta, suntem in situatia penibila in care un organ al ministerului se pronunta asupra fostului ministru. Situatia este speciala pentru ca, desi acest organism a fost evident creat pentru plagiatura in universitati, in momentul in care s-a scris legea nu s-a gandit nimeni, probabil, ca insusi Ministrul Educatiei poate fi plagiator, de aceea o procedura speciala a fost inventata. Despre ideea ca Ministerul Educatiei este un “scaun electric”, ce pot spune? Poate se leaga cu ideea unui forumist care mentiona doar nume de ilustrii decedati drept potriviti pentru a prelua ministerul.
6. Cititorii Contributors.ro si editorial Tapalaga
Dupa cum scrie Dan Tapalaga aici , cuvantul de la final, de multumire este pentru cei care ati scris pe forum, demonstrand puterea internetului si a platformei contributors.ro de a pune cap la cap adevarul in timp record. Dupa cum bine stiti, incerc sa raspund cat pot la toate comentariile si ideile, fie ca imi sunt sau nu favorabile, fie ca vin cu informatii noi, cautate cu grija (cum au fost foarte multe postari), fie ca sunt impresii si pareri. Ma bazez foarte mult pe voi si in continuare, pentru ca posibilitatile de investigatie ale unui singur om sunt limitate iar hotia si minciuna in Romania nu prea au vreo margine la care eu unul sa fi ajuns, asta in cazul fericit in care voi ajunge vreodata. Termin cu o zicere “adaptata” din Midnight Caller, un serial pe care mi-as dori sa il revad (ca un fost telespectator fidel ce sunt) si nu stiu cum: Good night/Good morning/ Good afternoon Romania, wherever you are.
Update
Realitatea TV demonstreaza inca un plagiat

16 mai2012

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap