Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Episodul 7 2001-2002 Oamenii FNI-ului si demnitarii Romaniei, aceeasi

Si ce s-a mai intamplat cu banii FNI-ului? O parte au mers in Banca Romana de Scont, care la randul sau detinea o importanta participare la asa numita Banca pentru Investitii si Dezvoltare. Banca a cumparat in septembrie 2000 actiuni Gelsor, grupul financiar grupat in jurul oamenilor lui Vantu. Nicolae Popa, de exemplu, este fost presedinte Gelsor, la fel ca si Doru Nicolaescu, despre care vom mai vorbi. Cine era presedintele bancii in perioada respectiva? Nimeni altul decat Nicolae Vacaroiu, f
Si ce s-a mai intamplat cu banii FNI-ului? O parte au mers in Banca Romana de Scont, care la randul sau detinea o importanta participare la asa numita Banca pentru Investitii si Dezvoltare.
Banca a cumparat in septembrie 2000 actiuni Gelsor, grupul financiar grupat in jurul oamenilor lui Vantu. Nicolae Popa, de exemplu, este fost presedinte Gelsor, la fel ca si Doru Nicolaescu, despre care vom mai vorbi. Cine era presedintele bancii in perioada respectiva? Nimeni altul decat Nicolae Vacaroiu, fost prim-ministru si viitor presedinte al Senatului – actual presedinte al Curtii de Conturi, institutia care se ocupa cu certificarea legalitatii cheltuirii banului public. Adjunctul domniei sale era Florin Georgescu, actual primvice-guvernator BNR. Atributiile domnului Georgescu la BNR tin inclusiv de reglementarea sectorului bancar. Cel care i-a fost contractandidat, fostul vicepresedinte Mihai Bogza, actual presedinte al Bancpost, este cel care a decis falimentul atat al Bancii Romane de Scont cat si al Bancii pentru Investitii si Dezvoltare. La reinnoirea mandatului, nu a mai primit sprijinul politicienilor pentru ramanerea pe functie.
Un alt fost presedinte al Gelsor, Vlad Soare este astazi unul din membrii comisiei care supravegheaza fondurile de pensii private, ca propunere a CNSLR- Fratia (federatia sindicala unde este afiliat sindicatul lui Liviu Luca), propunere insa acceptata senin de politicieni. Domnul Soare este si astazi demnitar al unei institutii publice, guvernamentale, platit din banii contribuabililor.
Intr-un alt interviu de pomina, omul de afaceri indemna ca sa se “intareasca statul” daca e slab, intrebat fiind de jurnalisti daca coruptia slabeste institutiile statului. Declaratia domniei sale, transcrisa exact: „Nu am oameni in structurile statului. Pentru mine ar fi mai usor sa cumpar unul din structura decat sa-l plasez acolo daca as vrea sa fac astfel de lucruri… Daca statul este incapabil sa-si protejeze resursele este treaba statului. Omul de afaceri incearca. Este treaba statului sa-l prinda si sa-l lege. Intariti-va statul”, a fost raspunsul transant oferit de acesta ziaristilor care ridicau problema ca statul este slabit de actele de coruptie si nu se poate apara eficient.

13 sept.2010

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap