Ministru la 24 de ani
Proaspatul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este cel mai tanar demnitar cu un rang atat de inalt. Desi nominal figureaza ca secretar de stat, Razvan Orasanu are pozitia si atributiile pe care le-a avut pana acum doi ani ministrul Musetescu. A fost
?M-am intors in tara la salariu pe jumatate?
?Razvan Orasanu este seful privatizarilor
Proaspatul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este cel mai tanar demnitar cu un rang atat de inalt. Desi nominal figureaza ca secretar de stat, Razvan Orasanu are pozitia si atributiile pe care le-a avut pana acum doi ani ministrul Musetescu. A fost numit in functie de Calin Popescu-Tariceanu, caruia i-a fost anul trecut consilier. Are doar 24 de ani, insa a lucrat deja in trei tari straine. Si, desi este scolit la Londra, sustine ca a preferat sa vina in Romania pe un salariu de doua ori mai mic. Adica 36 de milioane de lei pe luna, net.
EVZ: Cat de mare este palaria AVAS pentru un tanar de 24 de ani?
Razvan Orasanu: Nici foarte mare, nici foarte mica. Este potrivita, cred eu, avand in vedere experienta pe care o am. La guvern am fost consilier al primului-ministru pe probleme economice si o mare parte din dosarele care imi sunt acum pe birou imi sunt familiare. Le-am studiat, m-am ocupat de ele si la guvern, si ma ocup de ele si aici.
Care sunt motivele pentru care ati acceptat sa fiti presedinte la AVAS? Cat este de rentabil financiar sa lucrati pentru Guvernul Romaniei, avand in vedere ca ati facut scoala in strainatate si aveti o oarece experienta profesionala?
Intre salariul pe care l-am avut la Paris si salariul pe care l-am avut la guvern este o reducere de 50%. Insa eu nu m-am calat niciodata pe ideea unui castig material maxim. Intotdeauna mi-am dorit o experienta profesionala cat mai diversa. Acesta este motivul pentru care am lucrat la Paris ca asistent universitar, acesta e motivul pentru care am lucrat la Shell, pentru o companie petroliera, precum si alte experiente profesionale. Si acesta este motivul pentru care am ales sa vin in Romania, intr-o pozitie in care puteam folosi cunostintele si intr-o pozitie pe care puteam sa o stapanesc foarte bine avand in vedere cunostintele macroeconomice pe care le am si sa imi construiesc o cariera intr-un mod accelerat, foarte solid in tara de unde am pornit.
Dupa ce nu veti mai fi in aceasta functie, ce vreti sa faceti: sa lucrati in continuare pentru guvern sau sa intrati in mediul privat?
w Am o serie de oportunitati care pot fi explorate. Intentia mea este sa fac un masterat in politici publice, daca se poate la scoala de guvernamant ?Kennedy? de la Universitatea Harvard.
Scoala britanica
De ce ati ales sa invatati in Occident?
Motivele au fost multiple. Doream sa am si o altfel de experienta. Doream foarte mult Marea Britanie. Cand am depus formularul de bursa, tin minte ca am spus: ?Marea Britanie – un an? si am castigat bursa. Doream si o alta experienta decat cea din Romania. In acelasi timp prevedeam si scriam in dosarul de cadidatura pentru bursa ca o sa ma reintorc cu alta experienta.
La Londra ati stat patru ani.
Chiar mai mult de patru ani. A fost o experienta unica. Au fost niste ani foarte agitati, am deprins foarte multe lucruri si am absorbit nu numai din cunostinte, ci si dintr-un mod de a fi. Au fost niste ani foarte profitabili din punct de vedere al educatiei mele si din punct de vedere profesional, al lucrurilor pe care le-am deprins, si din punct de vedere al unei structuri de gandire pe care am preluat-o.
Structuri de gandire pe care aici nu le puteati prelua…
Diferenta care ar putea sa fie intre sistemul de educatie britanic si cel romanesc am sa v-o spun prin prisma unui exemplu. Inca din primele ore la facultate pana in ultimele ore ti se prezinta o paleta de pareri ale diversilor academicieni care pleaca de la ?nu? pana la ?poate?, pana la ?da? pe un anumit subiect, iar tu esti chemat sa sintetizezi toate acele pareri si sa vii cu o parere proprie. Astfel te obliga sa ai o abordare analitica a tuturor problemelor.
Scoala chineza
Cum ati ajuns in China?
In China voiam sa ma duc, era un vis al meu sa locuiesc acolo. Nu am vrut sa ma duc ca turist, ci ca om care locuieste pentru o vreme acolo. Evident, trebuia sa prestez o munca pentru a ma putea intretine. Am avut cel mai de succes curs de engleza pentru afaceri din orasul respectiv, este vorba de Qinhuangdao, un oras-port cu 2 milioane de locuitori. Am avut mult de invatat de la lucrurile care s-au petrecut in China.
E totusi un sistem politic comunist cu o economie de piata…
Este o imbinare unica. Modul de gandire al oamenilor de acolo este sa se imbogateasca cat mai rapid. Este chiar opusul unei gandiri comuniste. In acelasi timp exista un sistem de stat care functioneaza. Am vazut blocuri de supermarketuri de 25 de etaje ridicate in cateva luni.
Mai aveti timp liber? Ce pasiuni aveti?
Am si timp liber. Una dintre pasiunile mele este sa citesc foarte mult. Citesc biografii de oameni politici, lideri in general. Margaret Thatcher este pentru mine un reper, regulile lui Donald Rumsfeld pentru guvernare, regulile lui Colin Powell. Nu uit cartile economice. Vreau sa ma pun la punct cu anumite carti de modelare economica. Incerc sa invat din intelepciunea academicianului Dobrescu, este unul dintre cei mai mari economisti romani. De asemenea, recitesc unele carti de economie publica.
Experienta profesionala si studiile sefului AVAS
> 2005 – consilier al primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu pe probleme economice.
> 2003- 2004 – ?Lecteur en anglais? pentru divizia de Business School a facultatii HEC School of Management din Paris, Franta.
> 2002 – Administrator temporar pentru reprezentanta din Londra a unei firme taiwaneze.
> 2002 – Profesor de engleza la Jing Bei Foreign Language College, Qinhuangdao, China.
> 2001 – Shell Business Consultancy, Centrul Mondial Shell, Londra.
> 1999-2003 – A studiat la Facultatea de Economie si Stiinte Politice de la Londra. Diploma in Economie si Filosofie (joint honours degree).
> 1998-1999 – Liceul Epsom College, Marea Britanie. Program echivalent bacalaureatului, absolvit cu note maxime intr-un singur an in loc de doi, in mod obisnuit.
> Bursier al Conferintei Directorilor Scolilor Independente din Marea Britanie.
?Ne luptam sa nu se accepte reorganizarea RAFO?
Orasanu face evaluarea primelor zile in functie
Sunteti in functie de o saptamana si cateva zile. Ce ati gasit la AVAS?
Am gasit niste oameni foarte bine pregatiti, in special pe partea de valorificare, cu rezultate notabile, pentru ca au reusit dintr-un portofoliu uneori neatractiv sa faca niste recuperari chiar spectaculoase. Am gasit niste directii care incearca sa isi faca treaba foarte corect, cu o mare parte de salariati care sunt dornici sa urgenteze acest proces de privatizare. Si am mai gasit niste juristi care fac fata oricaror procese si chiar castiga impotriva unor mari case de avocatura.
RAFO, SNTR si Sidex. Cat de riguroasa a fost respectarea contractelor de privatizare de catre proprietarii acestora?
Nu imi cereti sa va dau acuma, dupa 8 zile de mandat, raspunsuri care uneori treneaza de 8 ani. Ce pot sa spun este ca aceste trei societati sunt in preocuparea mea imediata. Referitor la RAFO, intentia guvernului Nastase era de a da, printr-o ordonanta, toate creantele catre AVAS, insa guvernul Tariceanu a suspendat acel act. Ca atare, noi avem un pachet rezidual de recuperat de la RAFO pe care incercam sa-l recuperam cat de agresiv cu putinta, desi suntem blocati pe diversele clauze, procese si contraprocese. Sunt de recuperat si datorii de la fondul de sanatate si avem niste creante Distrigaz si Electrica Moldova.
Anul trecut, foarte multe firme s-au trezit cu conturile blocate din cauza ca nu au platit contributia la fondul de sanatate. Spuneti ca RAFO nu si-a platit integral sumele la acest fond. Risca aceasta societate sa i se blocheze conturile?
Ne luptam sa nu se accepte planul de reorganizare care era defavorabil statului. Suntem in instanta. Incercam sa sustinem, cu toate argumentele si pe toate parghiile legale pe care le avem, interesele statului…
Adica cereti falimentul RAFO in continuare?
In aceasta clauza trebuie sa vedem totalitatea problemei. Statul trebuie sa castige cat mai mult. Noi trebuie sa avem o abordare comuna cu ANAF care are toate datoriile conexe cu RAFO. Toate institutiile statului urmaresc acelasi lucru: obtinerea unei valori maximale din creantele pe care statul le are catre diversele institutii.
Se ia in calcul stergerea de datorii la privatizare?
In masura in care credem ca statul are cel mai mult de castigat si in masura in care respectam prevederile pe capitolul concurenta, putem lua in considerare de la caz la caz, judecand fiecare caz in parte, ce facilitati se pot opera.
„Am gasit niste juristi care fac fata oricaror procese si chiar castiga impotriva unor mari case de avocatura.” (Razvan Orasanu)
Atentie!