Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Partidul, Isărescu, România

Scandalul cu Guvernatorul BNR Mugur Isărescu redescoperit de opinia publică în postura turnătorului Manole al Securităţii are pentru mine valoarea găsirii unei hârtii de turnesol. Devine limpede şi la suprafaţa apei cine mai apara securiştii sinecurişti şi astăzi, la aproape trei decenii după ciuruirea lui Ceauşescu. Nu vorbesc, atenţie de toţi oamenii din servicii, acolo au mai rămas şi patrioţi şi oameni care nu fac paradă de ce ştiu. Devine limpede aşadar, cine sare cu unghiile netăiate, pline de negreala, să zgârie dacă pot tinerii îndrăzneţi, “tefeliștii”. Devine limpede şi nesimţirea, şi neimplicarea, şi nepăsarea şi sictirul opiniei publice. Avem o shaorma cu de toate în cazul Isărescu.
Netulburat, Isărescu spune că nu el are de ce să răspundă în vreun fel atunci când e întrebat direct de jurnalişti, propune să răspundă institutiile statului. Promit să fac adresa scrisă SRI-ului , CNSAS-ului, să întreb dacă se simt cumva datori să răspundă ei, în urma acestei declaraţii publice. Trei dosare de reţea, spune Emilia Şercan (dosarul IEM pus “întâmplător” şi “rătăcit” la dosarul Agerpres; cum, nu vi se pare logic?). Dovezi că a fost colaborator prezintă Cătălin Prisacariu în România Liberă (şi există speculaţii deci că probabil a minţit în scris când şi-a dat declaraţiile cerute de lege privind necolaborarea). Singurul efect? Să râdem cu Stan şi Bran. S-a schimbat regulamentul la CNSAS, cică nu te mai lasă cu telefonul mobil în sala de lectură.
Vorba ceea, altă întrebare: cum explică prezenţa în BNR, ca într-un carusel de circ, a unor sinecurişti de profesie a căror ultimi doi reprezentanţi de seamă sunt Bogdan Stănescu şi Daniela Lulache, pe cale de a fi daţi afară de la Nuclearelectrica? Cum se justifica acest lucru în condiţiile în care un profesionist desăvârşit gen Cristian Popa a fost îndepărtat (nu e singurul)? Tăcere. Ce strategie de resurse umane are BNR-ul? Pauză. Mai exista moda de a crea un post pentru cine trebuie – gen “consilier pe probleme de strategie”? Cum se face că ajung oamenii în posturi cheie – chiar şefi la achizitii – fără concurs? #Altăîntrebare, s-a dispus vreo măsură de întărire a normelor etice interne de când cu scandalul Bogdan Olteanu (a se vedea chestiunea cu “abateri grave”, fără explicitare până în prezent)? Nu se cunoaște. Şi cum anume se explică faptul că un fost viceguvernator gen Vlad Soare a lucrat pentru Sorin Ovidiu Vantu, actualul puşcăriaş vesel cu tricoruri provocatoare gen „bitch inside”? Linişte, nu deranjaţi, domnu’ guvernator lucrează. Partidul, Isărescu, România.
Cum anume se poate explica falimentul a peste 11 bănci de la Bancorex (ehem) la Banca Religiilor, de la Dacia Felix la Bankcoop? Ce anume a păzit BNR-ul şi cum anume poţi avea o reputaţie notorie pentru competenţă în condiţiile în care ai păstorit peste o inflaţie cu trei cifre în România? Concret, cum poate să supervizeze şi azi Bancorexistul de ieri stabilitatea unei bănci? Şi cum a trecut nediscutat vreodată, între atâtea subiecte care au ajuns până la pensii uneori, contarctul de fidejusiune-cauțiune semnat de Camenco Petrovici şi impactul de 200 de milioane de euro pentru România? Poate o fi reuşit BNR-ul să se păzească măcar de atacul informatic recent? Nu mai întrebaţi, purtătorul de cuvânt ştie doar de cuvinte gen „linşaj”, are un vocabular limitat şi îşi concentrează elanul patriotic asupra celor care îndrăznesc să cârtească orice la adresă şefului suprem, bătut în cuie de turul pantalonilor de impunătorul jilţ de stejar. Partidul, Isărescu, România.
Cum se explică cele 15 – 20 de activităţi paralele ale dlui Isărescu, ubicuu nu doar în sistemul monetar, dar şi în Academia Română, în tot felul de Asociaţii şi comiţii, patron de vinărie, membru în cluburi? Tăcere… dar bănuiesc că tot alte instituţii ar trebui să răspundă, conform logicii anunţate. Iar lefurile BNR-iștilor, tot la secret, tot la secret, poate devin secret de stat şi astea? Desigur, nu e vorba decât de nişte bieţi civili care cer transparență, în fond probabil nişte “neica-nimeni”, ca să citez un clasic în viaţă. De altfel, descrierea “frunte înaltă, figură luminoasă, privire inteligentă” (lipseşte precizarea – tuns periuţă). Îl califică pe un director să conducă o direcţie cheie din BNR, în conformitate cu spusele unui tânăr sprinţar de 81 de ani, fost scriitor de ode şi osanale pentru Scânteia Tineretului. Partidul, Isărescu, România.
În rest, au rămas trei purtători de mesaj ai BNR, nu ai ce le face, Isărescu este de trei ori mai tare decât Casa Regală, care are un singur purtător de cuvânt. În Ziarul Financiar e Vasilescu, pe Hotnews e Lucian Croitoru, Dan Suciu este ţinut ocupat la divizia “aceste comunicate de presă care ne doare”, pe lângă mici fente pe Facebook, acuma că nu mai aleargă pe traseul BNR – Guvern – retur. Să cităm din dom’ Vasilescu: Eu pun mâna pe inimă şi spun că românii nu ştiu să facă bani. Eu când spun că românii nu ştiu să facă bani mă refer la cele 20 de milioane de români. Nici oamenii de afaceri nu ştiu prea bine să facă bani. Domnu’ Vasilescu vorbeşte în general şi e păcat, pt. ca din declaraţiile de avere se vede limpede că oamenii ştiu să facă bani în BNR.
Zilele acestea a muşcat ţărâna puţin şi dl Negritoiu, însă acesta are marea calitate de a fi recunoscut deschis ceva, în urmă cu nişte ani: “România de azi este eşecul generaţiei politice a anilor ’90 din care am făcut parte şi eu şi ai cărei exponenţi sunt Băsescu şi Isărescu”. Până şi Băsescu se gândeşte la retragere, dl Isărescu va fi însă probabil zidit într-un BNR transformat în necropolă, că oricum a depăşit ca durată în funcţie toţi guvernatorii de bănci centrale de pe planetă, până şi pe Alan Greenspan. Cât timp mai e în această lume, evident, nu s-a sinchisit să îşi prezinte activitatea în Parlament, măcar anual. De ce să prezinţi când eşti stat în stat şi lumea bună se îmbulzeşte să îţi lustruiască pantofii?
Şi, acum cu Brexitul, aurul României este cu totul la Londra, nu? E trimis de dom’ Guvernator şi ne asigură că e bine cu el acolo, în afara zonei euro, în curând în afara zonei Uniunii Europene, deşi Germania şi-l retrage de la Bank of England? Nu ştim, pentru că dacă ridică cineva problema este automat un rău-voitor care vrea să îi smulgă jilţul, preţiosul jilţ din lemn de stejar, de sub şezut. Partidul, Isărescu, BNR. Ura, să trăiască!

16 mai2017

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap