Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Porno-Romania

Pentru multe gâsculiţe decoltate ce-şi iau aere de dive în prezenţa unor gâscani cu cap pătrat, denumiţi mult prea generos „prezentatori de emisiuni mondene”, ratingul este primordial. Iar ratingul curge pentru telespectatori dintre sfârcurile în tre zărite ale numitelor dudui siliconate.

Păpuşile Barbie sunt scoase tacticos la îna intare din tomberonul unei societăţi bolnave şi fără repere. Ele sunt apoi livrate telespectatorilor, dar mai ales adolescentelor impresionabile drept model de cum să te descurci în viaţă. „Reţeta succesului” este însuşită rapid: contează doar banii, iar pentru a-i obţine e necesară întovărăşirea cu „bărbaţi adevăraţi” – citeşte moşuleţi bogaţi şi simpatici. Un alt ingredient cheie: prejudecăţile să fie direct proporţionale cu dimensiunea fustei. Oare de ce ne mirăm, privind tâmp la ecranele TV, atunci când auzim din ce în ce mai mult de adolescente însărcinate, de înflorirea prostituţiei şi de alte grozăvii?

Regina păpuşilor Barbie, mama Omida pentru manechinele ce se visează celebre, este fără îndoială Monica Columbeanu. Ea a fost propulsată rapid de la nivelul unor relaţii apropiate cu cel puţin un interlop din Bacău, la nivelul unor relaţii apropiate cu mai toate televiziunile. În căutare de un crâmpei de orice, s-a ajuns la penibila situaţie a unor transmisiuni de la vila de la Izvorani : „Mulţumesc, am preluat legătura. Vă transmit că Irinel nu este astăzi acasă, e prin oraş şi încercăm să aflăm ce face. Monica a anunţat o vizită mai târziu. Vă vom da noi amănunte de îndată ce le vom avea”.

Mai urmează probabil doar o transmisiune live cu sfoară, unde lenjeria intimă se zvântă la soare. Observaţiile sunt aceleaşi pentru şturlubaticele Bianca Drăguşanu şi Daniela Crudu. Drăguşanu din Petroşani păşea în conştiinţa publică la emisiunea „Din dragoste” a lui Mircea Radu. Părul ars şi blond, dinţii neîndreptaţi, prezenţa ştearsă devine peste 10 ani, cu mult machiaj, implant de silicon şi niscaiva îngăduinţă a televiziunilor, idealul de frumuseţe prezentat obsesiv românilor. Femeia povestea, în prima intervenţie, cum lua diazepame, cum a fost prin spitale şi cum devenise violentă şi isterică atunci când un june nu i-a raspuns la amor, ba mai mult, a concediat-o într-o emisiune în direct! Peste ani, ea devine un admirabil exemplu pentru o ţară bolnavă, în căutare de repere. E semn, probabil, că „poporul asta vrea”, cum îmi mai spunea câte un realizator TV. Cruduţa e un exemplu chiar mai „bun”, ea face sex sălbatic pe vapor într-un show ce ne-a fost prezentat. Televiziunile au prezentat mega-ştirea că şi-a luat prezervativele cu ea când a plecat. Mă întreb: oare se face diferenţa, acolo în controlul emisiei, între o bombă şi o biată petardă?

CNA-ul aerian şi afon nu pare a avea o grijă, standardele se diluează pe zi ce trece, iar nurii puşi pe prima pagină a unui tabloid au devenit la ordinea zilei. Similar, pătrăţelele puse în colţul ecranului nu mai sperie pe nimeni. Televiziunile, sub presiunea rating-ului, probabil, merg pe tripleta binecunoscută: sexualitate, crime şi scandaluri. Iar telespectatorii amorfi sunt transformaţi în consumatori de nimicuri, hrăniţi cu cancanuri sinistre şi dialoguri forţate. Oare ce părere au milioanele de pensionari când se uită la astfel de show-uri? Dar milioanele de femei? Oare se simt ele corect reprezentate, îşi fac aşadar emisiunile treaba în a le informa sau măcar a le distra? Oare ne vom opri vreodată, în acest secol?

În România s-a depăşit de mult dictonul că dacă nu poţi să dai pâine oamenilor, le dai circ. Noi excelăm la capitolul bombe şi petarde – la fel cum excelăm în Europa în exportul de prostituate. Nu ştiu ce aşteptăm pentru a mai schimba puţin – poate clipa în care va avea loc explozia unor perechi de silicoane, în direct. Iar cei care vor interveni vor fi, probabil, doar cei de la Protecţia Muncii, întrucât CNA-ul doarme, iar românilor fie le place situaţia, fie o tolerează cu sârg.

05 sept.2011

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap