Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Rusine Ministerului Apararii, Presedintiei si Guvernului. Despre suferinta si moartea anonima a unor militari

Update 6
http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/90454-erou-de-razboi-povestea-lui-florinel-enache-soldatul-caruia-barack-obama-i-a-strans-mana-ranita-pe-front.html
Gasiti aici o continuare a anchetei de pe contributors realizata de Ziarul de Vrancea – local. In continuare televiziunile nu au preluat aceasta stire, sunt convins ca Bahmuteanu si alti scalambaici TV sunt mai interesanti, mai ales atunci cand isi scot ceara din urechi, live.
Update 5
http://www.lillybud.org/
La adresa de mai sus, doamna Lilly Pierce, ingrijitoarea militarului de la Walter Reed are toate contactele Fundatiei. O colecta de fonduri pentru militar nu a avut succes in diaspora, pana acum. Va indemn sa va implicati direct printr-o donatie adresata acestei Fundatii – voi face acelasi lucru personal.
Update 4 – Informatii suplimentare din SUA
In ciuda comunicatului stropsit al Ministerului Apararii, Doamna Lilly Pierce (care apare in poze alaturi de Obama si Florinel) confirma ca nicio oficialitate de rang inalt de la Bucuresti nu a contactat militarul de la Walter Reed, desi niste notabili au fost la Washington in perioada aceasta – nu le dau numele. Am vorbit la telefon cu domna Pierce. Carevasazica, nici dupa articol, nici dupa “precizarea” Departamentului de Presa (“precizare” – punere la punct, adica subsemnatul e tampit si nu intelege cum sta situatia de fapt), tot nu s-a miscat cineva sa faca un gest de normalitate – se aude la Victoria si Cotroceni??!
Recunostiinta fata de doamna Pierce, un voluntar admirabil care are grija de acest om pro bono,este inexistenta.(Un candidat de deputat si senator pentru diaspora s-au interesat de caz, doar in cadrul campaniei electorale, acum, ca nu mai sunt alegeri cazul nu mai prezinta importanta).
Rangul militarului este de plutonier adjutant – omul si-a dedicat 23 de ani Armatei Romane (din cei 45 de viata). Singurul contact a fost cu Ambasada Romaniei la Washington.
Update 3
Ministerul Apararii Nationale a scris mai jos un punct de vedere.
Sa o luam pe firul articolului meu :
– Ministerul nu scrie nicio iota cu privire la militarul din Walter Reed fara doua maini si un picior, da-l in plata lui Obama – poate are noroc si-l va vizita a treia oara inainte de a-si misca dosul stimabilii din minister. In acest caz il exclud clar pe ministru, e mai nou acolo – cine se ocupa de pensie, proceduri, cine tine legatura cu militarul, are asistenta consulara macar din partea Romaniei – alo, domul sot al sotiei de la Washington, se aude? Exista o hotarare de guvern pe traseu pentru sprijin banesc, se ocupa Casa de Pensii a Ministerului daca e cazul de dosarul de pensie de invalididate? L-a contactat macar cineva din minister sa ii spuna ce drepturi are?
S-a contactat familia??! Pauza.
Va transmit ca o precizare din partea dlui Orasanu catre Ministerul Apararii Nationale ca am sa toc cazul asta in presa si la TV pana se va reveni cu o precizare in acest sens. Puteti citi mai jos, mai departe, Precizarea Ministerului Apararii Nationale

Pozitiv : Salut normalitatea dlui Ministru Dusa prin participarea duminica la funeraliile militarului de la Adjud (dupa stiinta mea, singurul demnitar de rang atat de inalt care face un astfel de gest). Inca o bila alba pentru aducerea familiilor la Bucuresti – insa toate acestea sunt noutati pentru opinia publica, sper sa fie preluate si de altii, de aici de pe contributors.ro.

– Nu spune nimic despre protocolul normal in astfel de situatii si de ce Obama apare uneori la aeroport cand se reintorc trupurile soldatilor din Afghanistan, iar oficialii nostri ori o lasa in baza unor adjuncti ori nu se preocupa.
– Nu precizeaza daca Primul Ministru si Presedintele au fost informati – banuiesc ca era normal si Ministerul a facut-o. Ca atare, primii nostri oameni in stat au considerat necesar sa lase povestea in carca altora si au tacut solemn. Bravos, natiune! Sunt curios ce faceau duminica cei doi, in timpul celor doua inmormantari – probabil visau noi modalitati in care isi pot da in cap reciproc.

– Nu precizeaza nimic despre 2009 si de ce s-a considerat atunci suficient un adjunct de loctiitor, la nivelul ministerului.
– Nu precizeaza de ce nu a vizitat nimeni cei trei raniti din spital, care stau zvarcolindu-se la 1 km de Presedintie, respectiv la 1 km de guvern. Faptul ca “ ministrul a fost informat permanent despre starea pacientilor” (apropo, ma intreb cate update-uri verificabile printr-un document o fi facut Biroul de Presa) este, cu parere de rau, o frectie buna la un picior de lemn. Asteptam, carevasazica, sa vina Obama?
– Se pare ca cei doi decedati vor primi niste bani – buni pe lumea cealalta, nu zic – despre cei trei raniti inteleg prin omisiune ca “Departamentul Financiar nu a demarat procedura”.
Va spun eu din experienta de la Palatul Victoria- nu trebuie Departamentul Financiar sa demareze nimic – in astfel de cazuri demareaza Departamentul Legislativ un H.G., primeste aviz de legalitate de la Ministerul Justitiei si , cu aprobarea premierului le introduce direct pe lista suplimentara la guvern sau direct in sedinta, in mod exceptional, pentru a fi aprobate din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului. Ministerul trebuie sa pregateasca in corelatie o taiere de fonduri in cuantum egal, de la un alt capitol bugetar, printr-o alta Hotarare de Guvern.
In rest, e bine ca Guvernul Ponta se misca mediatic mai bine decat ar fi visat vreodata cateva guverne anterioare. In sensul ca raspund.
Precizare din partea Ministerului Apararii Nationale privitoare la articolul domnului Orasanu
Referitor la articolul Dumneavoastră publicat în Contributors.ro, Biroul de presă face următoarele precizări :
Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a aflat la faţa locului încă din ziua accidentului. Din ordin al ministrului, în noaptea de joi, 7 martie, familiile răniţilor au fost transportate la Bucureşti, pentru a le fi alături.
De la producerea accidentului şi până în prezent, reprezentanţi ai M.Ap.N., printre care şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, şiVasile Costea, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, i-au vizitat pe cei trei răniţi şi s-au interesat permanent de situaţia medicală a celor trei.
Ministrul apărării naţionale a fost informat permanent despre evoluţia stării de sănătate a răniţilor, iar Biroul de Presă al M.Ap.N. a comunicat în timp real informaţii legate de accident.
Duminică, 10 martie, ministrul Mircea Duşa şi şeful SMG, Ştefan Dănilă, au participat la funeraliile militarului din Adjud, fiind alături de familiile îndurerate. Secretarul de stat Vasile Costea a participat la Titu, la funeraliile celuilalt militar .
Din ordin al ministrului, Departamentul Financiar al ministerului a demarat deja procedura de acordare a tuturor drepturilor băneşti alocate familiilor celor doi militari decedaţi.
Biroul de presa
__________
Update 2
Mergand pe firul indicat de un alt cititor, am regasit intr-adevar o stire suplimentara. Elicopterele au fost retinute la sol, deci cel putin un punct de mai sus nu se aplica. Pe de alta parte, avem un comunicat de presa in care “conducerea ministerului este preocupata de starea ranitilor”. Adica, oameni din guvern care sunt la mai putin de 1 km distanta de Spitalul Floreasca isi manifesta, prin intermediul mass-media, preocuparea. Va dati seama cum ar fi luat Fox News foc daca ar fi trimis si Obama un astfel de comunicat de presa?! Bine, asta in cazul in care ar fi plecat asa ceva de la Casa Alba – tocmai fac un curs de comunicare cu un fost director de comunicare de acolo si imi dau seama ca asa ceva ar fi imposibil, avand in vedere procesele interne de acolo.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14370288-ministerul-apararii-anuntat-numele-victimelor-accidentului-aviatic-din-judetul-bacau.htm
Update 1
Imi retrag cuvintele legate de mass-media – se pare ca Radio Romania Actualitati mai spala rusinea printr-un crampei audio graitor si printr-o strire rotunda si bine scrisa – dati catre finalul articolului pentru a o regasi. Multumiri unui cititor de mai jos care a indicat sursa.
http://www.romania-actualitati.ro/militar_roman_internat_in_sua_vizitat_de_barck_obama-48436
_________________________
In Mai 2012, un exploziv puternic pe autostrada A1 din Kandahar sfarteca un militar roman din Gura Calitei, judetul Vrancea – Florinel Enache. Cele doua picioare si mana stanga au zburat pulverizate in mii de bucati, militarului ramanandu-i doar mana dreapta. O tragedie urmana, disparuta rapid intr-un peisaj mediatic preocupat de dudui siliconate si nulitati “talentate”…Acea mana dreapta a militarului roman, care se misca cu greutate a fost folosita acum doua zile pentru a da mana cu Barack Obama, cel mai ocupat politician al planetei, prezent la spitalul militar Walter Reed. Imaginile au interesat doar Ambasada Americana la Bucuresti si Monitorul de Vrancea, nicio alta autoritate a statului roman nu s-a obosit sa dea macar un comunicat prafuit de presa in care sa aminteasca unitatea militara din care facea parte, sa spuna ceva, cum se obisnuieste, despre ce face statul roman pentru a ajutora familia militarului – familie care include un elev de liceu. Niciun “organ de presa” – sa folosesc si eu limbajul birocratic, mi se pare meritat in acest caz – nu a catadixit (cu exceptia Monitorului) sa dea o poveste amanuntita despre acest militar, despre povestea lui de viata, despre familie, despre ce nevoi are, despre cum este ajutat, daca este ajutat. Cazul nu a starnit vreo emotie, vreo adiere, vreo discutie mai larga.
Prezenta lui Obama la spitalul militar a fost pusa in program inaintea calatoriei in Israel,inaintea rezolvarii problemelor economice (“the sequester), inaintea procesului de pace din Orientul Mijlociu si in mod cert inaintea primirii oricarui politician roman, in al doilea mandat (in primul mandat a existat primirea lui Traian Basescu la Casa Alba, in 2011). Un eveniment similar, un alt stat, de data aceasta european – data este 11.08.2012. Moartea unui soldat francez in Afghanistan indeamna seful statului, Francois Hollande sa ia o pauza din vacanta proprie, pentru a asista, atentie, la funeralii nationale. (Povestea completa o aveti aici)
In 2009, Claudiu Chira un militar din Rasnov, a murit pe aceeasi autostrada a groazei, A1 din Afghanistan, fiind pur si simplu in patrulare (vezi aici) .Omul please in Afghanistan sa isi adune bani pentru un apartament, se insurase in urma cu doi ani si statea in chirie. La inmormantare, a participat, tineti-va bine – nu echivalentul unui Obama sau Hollande, nici macar premierul, ministrul, nici macar seful mareul stat major, ci loctiitorul lui. Presedintele, care s-a napustit la aeroport la pachet cu premierul in cazul celor trei jurnalisti rapiti in Iraq, a lipsit. Trimiterea unor loctiitori a devenit de rutina. In cazul militarilor sositi din Afghanistan intre patru scanduri niciun oficial important al statului roman nu face ceea ce se cuvine – macar sa fie prezent acolo, pe aeroport. S-a trimis o scrisoare de condoleante familiei, doar de catre Administratia Prezidentiala – nu gasesc nici o reactie a guvernului Boc. Va imaginati cat ar fi fost tocat de ziarele principale, zile in sir, Hollande sau Obama daca ii trimitea doar o scrisoare oricarui militar, fie el si cel roman? Ambii, daca ar fi facut asa ceva, ar fi fost facuti zob.
Zilele trecute, doi militari au murit in aparate ale armatei romane, nu in Afghanistan, ci la Beresti-Bistrita, in judetul Bacau. Au fost doi morti din Flotilla 95 de aviatie. Durerea familiei a fost atat de mare, incat doua femei au avut nevoie de ingrijiri medicale, la inmormantare. In orice tara rezonabila din lume, s-ar fi petrecut automat urmatoarele fenomene: luarea de pozitie publica a primilor politicieni ai tarii, fara exceptie – chiar daca ar fi plecati in Patagonia, vizitarea familiei si/sau participarea la inmormantare, inmormantare cu onoruri militare, prezentarea unui punct de vedere – si adoptarea rapida inclusiv a unei hotarari de guvern, daca e cazul, cu privire la un ajutor pentru familia care ramane fara aparare, un cuvant public (de obicei un discurs intr-o academie militara) cu privire la sacrificiul suprem al unor oameni. Pentru ei, sistemul de securitate si aparare al Romaniei are un inteles putin diferit decat mentionarea acelorasi termeni, precum scuipatul semintelor pe stadion, de catre bravii nostri politicieni. Amintiti-va de doua nume de oameni speciali, disparuti in anonimitate – Laurentiu Chiru si Vasile Manolache! De asemenea, in orice tara rezonabila s-ar anunta in paralel o verificare automata a celorlalte elicoptere Puma SOCAT, care continua sa zboare – astazi, maine, poimaine – pana in clipa in care se va anunta un alt “nefericit eveniment” care va fi prompt ignorat de opinia publica, jurnalisti si politicieni.
Nu au fost doar doi morti zilele trecute la Berevoiesti-Bistrita, au fost si trei raniti, aflati in doua spitale de urgenta din Bucuresti, unul dintre ele la sub un kilometru distanta de Guvern, celalalt la sub un kilometru distanta de Cotroceni. Credeti ca si-a smuls cineva – precum Barack Obama (care a calatorit peste 100 de kilometri) – un pic de timp sa ii viziteze pe Doru Nanescu,Catalin Balmus si Petru Pricop, sa le dea un mesaj public de sustinere al statului roman, sa ii asigure ca statul se va ocupa de familiile lor, cum e normal? Nu, bravii politicieni damboviteni bolnavi de fite si razboinici intru cuvant sunt mult mai tari, ma intelegi, decat cel care are grija planetei pe umeri. Ei sunt ocupati, desigur, cu problemele tarisoarei. Oamenii sunt in continuare in spital, chinuindu-se in urma defectarii unor aparate de zbor intretinute din bugetul Romaniei, reactia administrativa a lipsit cu desavarsire – oare ce o fi in sufletul unui militar care urca astazi intr-un elicopter similar?Spre exemplu Ministrul Apararii era intr-un studio TV – am prins cam trei sferturi dintr-o emisiune “Vocile Strazii”. Majoritatea discutiei a fost despre bugetul ministerului si achizitionarea de avioane. Ministrul Dusa m-a surprins – acesta este politicianul care a reactionat foarte corect la inundatii?
Pentru cei care inca nu sunt convinsi de situatia anormala in care ne aflam, reamintesc ca Obama este la a doua vizita si la a doua strangere de mana a militarului roman de la Walter Reed. Conform informatiilor existente public, acest militar nu a primit pana in prezent nici macar un telefon de la vreo oficialitate romana, ce sa mai vorbim de sprijin material, de la guvern sau de la minister, in situatia imposibila in care se afla? Lipsa de preocupare in zeci de astfel de cazuri a devenit de o banalitate strigatoare la cer. Ea denota o lipsa de respect pentru o institutie fundamentala a statului roman si pentru destinele unor oameni in momente de grea incercare. Rusine, rusine, rusine sa va fie!

11 mart.2013

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap