Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Scrum si fum dupa alegeri in Ministerul de Externe condus de Teodor Melescanu

Bataia de joc la adresa romanilor va ramane multa vreme de aici inainte o tema majora care trebuie sa fie centrul dezbaterii politice. Fundamentul democratiei este dreptul de a alege si de a fi ales, ambele drepturi fiind sever amputate in momentul de fata in Romania.
Dreptul de a alege a fost gatuit sever prin interventii brutale in organizarea votului, prin taierea numarului de sectii din strainatate in conditiile in care Federatiile din diaspora cereau majorarea lor. Autismul a fost mai mult decat evident in ping-pong-ul penibil BEC- MAE- BEC cu privire la aceste sectii din strainatate. Scopul evident era tragerea de timp, pentru ca 87% din voturile din diaspora au mers catre Klaus Iohannis. Chiar si demisia lui Corlatean si venirea lui Melescanu (un contra-candidat de turul 1 care a virat fulgerator catre Ponta, dupa ce era „apolitic” director la SIE si suspendat- in levitatie – din PNL) a fost tot in ideea de a mai salva ceva din dezastru.
Dreptul de a fi ales este si el restrictionat la maximum – cele 200.000 de semnaturi necesare pentru inscrierea in cursa prezidentiala reprezinta pragul cel mai ridicat utilizat in Europa. Insusi domnul Melescanu a observat cum functioneaza mecanismul, pentru ca a avut 400.000 de semnaturi la inscrierea in cursa prezidentiala, apoi le-a pierdut miraculos pe drumul catre urne – a luat un penibil scor de 1%. Apoi, putin scuturat de praf, domnul Melescanu a fost pus ministru si il urmarea peste tot pe Victor Ponta ca un vajnic consilier.
Seria de declaratii halucinante lansate de dl. Melescanu merita reluata
„Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă”, a declarat, duminică, la Paris, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.”
O declaratie incredibila si fulminanta. Adica, de ce sa nu se duca domnu’ Melescanu, care a votat fara probleme la un liceu din Capitala, sa voteze hat departe, la Constanta, care este cam la fel de departe de Bucuresti precum este Nancy-ul de Paris? A spune ca la Nancy nu e niciun fel de problema in timp ce coada la Paris era aproape de un kilometru – a mai si spune despre elemente culturale bune la Nancy – a fost fata cinismului in stare pura, nestapanita. Impotriva acestui tip de atitudine, de tip „mananc floricele in timp ce se vor lupta contracandidatii pentru turul 1”a infuriat romanii. Speranta este, evident, ca dl Melescanu alaturi de aliatul sau dl Ponta vor manca linistiti 6,2 milioane de floricele, cate o floricea pentru fiecare vot luat de Iohannis.
“Majoritatea oamenilor contesta pentru ca asta e ceea ce le spuneti – ca MAE nu a facut sectii, MAE nu a vrut sa prelungeasca. Ori nu e treaba noastra. Toate solicitarile care ne-au venit de prelungire, de creare de noi sectii s-au trimis la BES, care, impreuna cu BEC, le-a prelucrat si a dat decizii”.
Cat de falsa e teza lui Melescanu o arata un alt mesaj din strainatate, de la ambasadorul Catalin Avramescu (nu e un favorit al meu pentru toata activitatea lui cotrocenista, dar are foarte mare dreptate in ce spune mai jos:
S-a terminat votarea (turul II al alegerilor prezidentiale) in Finlanda. Misiunea noastra a cerut si a obtinut doua sectii de votare, nr. 58 (Helsinki) si 59 (Tampere). Toti cei care au venit duminica la aceste doua sectii de votare au reusit sa voteze intr-un timp rezonabil. Ceea ce inseamna ca aproximativ 40% din cetatenii cu drept de vot aflati in Finlanda au votat.
Carevasazica, ceea ce a cerut Finlanda nu puteau cere ambasadorii subordonati domnului Melescanu? Finlanda este altceva decat Germania? Se poate intr-o parte a Europei si nu se poate in partea cealalta? Lipsa elementara de logica.
“Nu e nimeni vinovat pentru situatia din strainatate. Am trimis propunerea de prelungire la BEC, BEC a respins propunerea.”
Pe langa stirea venita chiar din gura purtatorului de cuvant ca o astfel de propunere nu a fost transmisa – deci o minciuna crasa a Ministrului de Externe, conform Hotnews si Adevarul (vezi aici), ideea ca nu este nimeni in general vinovat pentru nimic este tipica nu doar pentru Ministerul de Externe, dar pentru o anumita categorie de “aparatcici” comunisti, cei care lucreaza pentru si in numele Sistemului. Intrucat Sistemul este difuz si impunator, notiunea de raspundere individuala, chiar notiunea de mandat este anihilata. Cum sa fie cineva vinovat, in opinia dlui Melescanu, cand sistemul functioneaza cu concepte si categorii mari (de genul populatie), niciodata cu indivizi liberi sa decida, care au exercitiul deplin al functiunii si care primesc laude individualizate pentru victorii si primesc la fel de personal solicitari de demisie atunci cand o dau in bara?
“Nu am niciun fel de apasare” [in legatura cu demisia]. Carevasazica tu, Melescanule, ai oameni care au stat 10 ore sa voteze, romani care s-au dus cu noaptea in cap la sectiile de vot, mai rau ca la coada de pui de Gostat pe vremea impuscatului si tu spui ca nu te apasa nimic? Domnul Melescanu spune ca faptul ca a crescut de doua ori si jumatate numarul de votanti este o mare performanta cu care se poate mandri, in conditiile in care, totusi, nu au putut vota sute, daca nu mii de romani.
“Interventii cu probleme, cu un numar mai mare, care au protestat si cu interventia politiei, nu au fost decat la Paris, Bonn si la Londra si la Castellon in Spania”. Carevasazica, de pilda, Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, care a stat cu orele la coada, nu a reprezentat o „interventie cu probleme” pentru dl Melescanu. Doamna Filote a votat la Bruxelles, unde sute de romani au ramas cu buza umflata – daca insa nu au fost gazati cu lacrimogene ca la Torino nu e niciun fel de problema, e logic, nu?
Pentru toate declaratiile de mai sus – de fapt chiar si pentru una singura dintre ele – domnul Melescanu ar trebui sa isi ceara public scuze si apoi sa fie retras definitiv la pensie, pentru ca timpul unuia care in 1966 era in diplomatia lui Ceausescu iar in 1996 era in spatele lui Iliescu iar acum este in spatele lui Ponta a expirat.
Reamintesc chiar declaratia lui Victor Ponta, adica, nominal a sefului pe linie ierarhica:
“Vreau sa spun foarte clar azi si am transmis si: Ministrul de Externe, secretarii de stat, ambasadorii si consulii si presedintii sectiilor de vot – pe 16 noiembrie la ora 21.00, daca exista un singur roman care nu va putea vota in diaspora in turul doi, pleaca toti.”(vezi clipul de mai jos)
http://www.romaniatv.net/media_243338_victor-ponta-daca-un-singur-roman-nu-va-putea-vota-in-diaspora-in-turul-doi-ministrul-de-externe-va-fi-demis_181294.html
Cu atatea minciuni turnate in rafale de foc automat, de mitraliera, Ministrul de Externe e inca acolo si ne spune ca nu are “apasari” (ceva mai arogant cu greu se putea imagina), secretarii de stat sunt bine merci si ei, ambasadorii care au facut treaba si au cerut si obtinut sectii suplimentare nu sunt evidentiati, cei care au organizat dezastrul in acelasi fel ca in urma cu 2 saptamani sunt in continuare la post. Intre timp, un presedinte cu 6,2 milioane de voturi le explica, cu toata legitimitatea derivate din mecanismul democratic, ca trebuie sa faca o analiza. Cat despre “un singur roman”, sunt zeci, sute, mii de romani care nu au apucat sa isi exercite dreptul de vot; unii au primit bastoane si gaze lacrimogene. Domnul Ponta nu are nici el, banuiesc, in continuare, nicio “apasare”. El continua sa conduca tara, netulburat.
Update 1
Penibilul domn si-a dat, in fine, demisia. Spune ceva despre un raport in guvern, adica omu’ raspunde in fata Sistemului, nu in fata oamenilor. Nu, domnule demisionar, un raport public cu toate neregulile din strainatate ar trebui rapid intocmit si facut public.
Update 2
Intrebat despre excursiile in strainatate, asa cum declarase duminica: Ce am spus duminica se baza pe informatii neverificate. Nu am probe. Adica, intr-un moment sensibil, Ministrul de Externe al Romaniei, fost sef SIE, care intelege ce inseamna o informatie si poate face (sper eu) diferenta intre o informatie verificata si restul informatiilor.
„Nu au fost semnalate incidente grave (…)in marea majoritate a sectiilor din exterior”. Minciuna continua…daca exista disfunctionalitati .
„Responsabilitatea apartine rigiditatii cadrului legal existent” . In ziua alegerilor, domnul Melescanu spunea ca nu e nimeni vinovat, acum e responsabila legea de disfunctionalitati…Daca tupeul ar durea….Ideea de schimare a legii va fi promovata in continuare de dl Melescanu
La final, Melescanu multumeste MAE pentru „ implicarea responsabila si solidaritatea” colegilor. Ramai stupefiat, blocat, care responsabilitate? Bine, solidaritatea poate sa existe, singura posibila – solidaritatea privind negarea evidenta a faptelor, solidaritatea impotriva luarii unor masuri adecvate, normale, solidaritatea impotriva asumarii raspunderii. Ramane citatul de mai sus al premierului.
UPDATE 3
lloopp spune:
Melescanu este reprezentantul unei scoli diplomatice la care s-a format si Serghei Lavrov, ambasadorul Rusiei. Lavrov povesteste cuvant cu cuvant ceea ce face Rusia in Ucraina dar le arunca in carca USA si guvernului ucrainian. La fel, MAE sub Melescanu a continuat mistificarea inceputa de Corlatean “statul german nu ne lasa sa facem sectii de votare in plus” cand conform informaţiilor din presa germană (Bayerischer Rundfunk), oferta oraşului Munchen de a pune la dispoziţie complexul de târguri şi expoziţii, inclusiv toată tehnica de votare (cabine, mese, etc.) PE GRATIS! si “BEC nu vrea sa se faca sectii noi” cand de fapt MAE nu dorea acest lucru “din cauza reprezentantilor altor partide nu sunt comisiile la intreaga capacitate” cand de fapt in turul I mai mult de jumatate din absenti erau reprezentantii PSD.
http://lloopp.wordpress.com/2014/11/17/de-ce-trebuie-sa-isi-dea-demisia-melescanu/

17 nov.2014

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap