Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Tulburatorul Teodor Melescanu, competitor in turul 1, organizator de alegeri in turul 2 (UPDATE). (2)

Tulburatorul Teodor Melescanu, consilierul lui Ponta, un Hopa Mitica din 1992 pana in 2014: PSDR-ist, PNL-ist, concurent, arbitru, comentator,independent, ministru, sef al spionilor si (posibil)consilier de Presedinte
Se vor scrie cate in luna si in stele despre aceste alegeri, despre sansele combatantilor. A scapat pana acum insa analizei o prestatie unsa cu toate alifiile politice posibile, cea a actualului Ministru de Externe al Romaniei. In istoria politica a Europei, in ultimii 25 de ani nu s-a mai pomenit ca un competitor in turul I al unor alegeri sa fie pus sa se ocupe de corecta si impartiala desfasurare in turul 2. Domnul Melescanu reuseste o performanta tulburatoare de a fi si arbitru si jucator intr-o competitie politica, motiv pentru care  am hotarat sa fac o inventariere a piruetelor politice facute de Teodor Melescanu pentru a da posibilitatea tuturor alegatorilor sa inteleaga in mana cui sta, intr-un moment foarte delicat, corectitudinea alegerilor din strainatate. Ba mai mult, domnul Melescanu a fost – apolitic – sef SIE, apoi (foarte politic) un candidat, apoi, la fel de politic, sustinator al lui Victor Ponta, iar acum ne lamureste “din punct de veder tehnic” cu votul din diaspora. Faptul ca domnul Melescanu si nu altcineva sta la butoane i se datoreaza exclusiv domnului Victor Ponta (inca premier, candidat la Presedintie) si domnuluiTraian Basescu (inca presedinte). Este necesara o trecere riguroasa in revista a intregii biografii a noului (si vechiului)Ministru de Externe.
Episodul 1 (inainte de 1989) – Diplomat sub regimul Ceausescu
In 1961, Melescanu isi efectueaza stagiul militar la Scoala Militara de Ofiteri de Rezerva din Botosani. In 1966 intra in Ministerul de Externe si este mai apoi trimis la post, inclusiv in Geneva. Revine in Centrala Ministerului de Externe comunist in anul 1985. Toata lumea care are cele mai elementare cunostiinte despre ce insemna, in epoca, “plecarea in misiune” in acea perioada poate inteleg multiplele valente ale acestei informatii. Revolutia l-a prins îndeplinind in MAE funcțiile de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare (1985-1990), pentru ca apoi sa promoveze in treptele ierarhice de consilier si de ambasador, dupa Revolutie, adaptandu-se perfect vremurilor noi.
Episodul 2 (1992-1996) – Ministru in Guvernul Vacaroiu
Aici e prima mutare de tip “Hopa Mitica”. Un fost diplomat de rang 2 care slujea regimul Ceausescu ajunge un ministru foarte politic in Guvernul Vacaroiu, paseste spre primul rang al politicii – loc pe care nu il va mai parasi niciodata dupa aceasta data. Diplomatul devine politician, fostul sustinator al regimului Ceausescu devine iliescian, pentru ca in 1997 sa devina “de dreapta”, iar ulterior PNL-ist convins.
Episodul 3 (1996, dezbaterea electorala Emil Constantinescu   Ion Iliescu ) – Melescanu, prim consilier in staff-ul lui Ion Iliescu
Scotocind toate confruntarile electorale  din 1989 pana in prezent, ca documentare pentru un curs la Institutul de Studii Populare am dat peste urmatorul fragment semnificativ pentru epoca : primul consilier al lui Ion Iliescu prezentat la dezbaerea cu Emil Constantinescu era nimeni altul decat neobositul domn Teodor Melescanu.  Vezi mai jos (minutul 6:33). Ce sa vezi, pentru cei care au vazut dezbaterea cu Victor Ponta, au fost tot patru sustinatori in studio ai premierului, la fel ca cei 4 sustinatori in 1996 ai domnului Iliescu – si tot domnul Melescanu era vioara intai.
In 1996 Constantinescu  se refera la cei “trei evanghelisti care erau patru” (vezi video-ul de mai sus), in 2014 Teodor Melescanu este in acelasi loc, in staff-ul lui Victor Ponta. Arcul peste timp este aproape perfect, din 1996 si pana in 2014 la PSDR/ PSD nu s-a schimbat mare lucru, cel putin in materie de “sfatuitori”.
Episodul 4 (1997) – Parasirea lui Ion Iliescu
Hopa Mitica din nou… In 1997, dupa infrangerea PSDR-ului in 1996 Teodor Melescanu parasestii vechii si bravii camarazi pentru a fonda un partid de sine statator alaturi de cei care pleaca din partid. Cel care sedea in 1996 in spatele lui Ion Iliescu se va alatura in tabara cealalta – au curs multe rauri de cerneala. Este  vremea aceea uitata in care un anume Olimpian Ungherea – amuzant om – scria despre “Clubul Cocosatilor” si il supara nevoie mare pe Adrian Nastase.
Episodul 5 (2000) – Candidatura la Presedintie, cu un success “fulminant”
Hopa Mitica din nou….La alegerile din noiembrie 2000 Alianta pentru Romania obtine un scor “fulminant”cu domnul Melescanu  in frunte– 1,9%, iar Melescanu candideaza (si pierde usturator) impotriva celui pe care l-a sfatuit in 1996. Poporul, carevasazica, are aceeasi opinie si in 2014, si in 2000 despre domnul Melescanu, dar nici Traian Basescu nici Victor Ponta nu se sinchisesc atunci cand tara are nevoie de un “specialist”, “profesionist” si “intelept” care sa conduca Ministerul de Externe (am preluat din perierile e facute in aceste zile de jurnalisti care se descopera prin distanta dintre vorbe si fapte). Ati inteles, un fel de sinergia faptelor prin meandrele concretului. Romania este singura tara de pe planeta in care esecurile fulminante, casante, hotaratoare pot de fapt propulsa un individ. Este un semn ca undeva in democratia noatra originala mesajul negativ al cetatenilor poate fi motiv de promovare.
Episodul 6 (2000-2012) – Melescanu este un liberal de frunte
Cel care e la dreapta lui Victor Ponta in 2014 si explica indelung, dupa dezbaterea cu Iohannis ce si cum este cel care in 2007 era Ministrul liberal al Apararii, cel care a fost votat pe listele Aliantei D.A. Care sa fie explicatia?Nu-mi dau seama, insa il gasesc pe dl Melescanu, de pilda, in Comisia de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.Stiti, acea comisie care a sustinut sus si tare ca nu au fost centre CIA pe teritoriul romaniei – si sustine si azi acelasi lucru. Ca atare, nu va incredeti in „prostiile” europene, in investigatiile serioase de acolo, inclusiv din Parlamentul European, domnul Melescanu va va spune si azi (daca va avea vreun jurnalist din asta tupeul sa il intrebe) ca nu e, dom’le amestecata Romania in toata povestea asta. Tot el ne explica si ca Ponta nu e ofiter SIE, principala declaratie care l-a facut remarcat in ultimul timp.
Episodul 7 (2012) – Melescanu pleaca din politica PNL pentru a conduce (pe post de independent) SIE
Din nou Hopa-Mitica….Dand cu tifla intregului partid in care se inregimentase prin fuziunea din 2002 cu ApR-ul, intr-o buna zi, Melescanu sare in tabara lui Basescu de dragul unei functii la SIE. Evident, totul este ambalat frumos, ca Basescu ar fi vrut sa “dea opozitiei”fraiele serviciilor, desi cu alte ocazii Basescu declara ca, in momente cheie (de pilda atunci cand se pregateau alegerile) el ii cheama pe cei doi  adjuncti (atentie!) si le spune sa nu se implice in politica. A fi in parlament intr-o zi in opozitie , iar a doua zi a fi la putere in conducerea SIE nu pare a fi o trecere prea mare pentru un politician experimentat. Desi , cel putin nominal, serviciile secrete nu au treaba cu politica, se feresc de a intra in politica, se feresc de a se amesteca si isi urmaresc misiunea legata de securitate nationala, spionaj cibernetic, etc.
George Maior spunea in 2012 in Martie ca SRI-ul si serviciile nu se vor implica in politica si in campania electorala, lansand un semnal public in acest sens. Pana la urma “neimplicarea”se traduce asa, pe romaneste : Dl Maior insusi, in post la SRI este propus ca unul dintre cei trei premieri posibili dupa alegeri de candidatul Victor Ponta, cel in ca carui alegere se presupune ca nu va interveni. Apoi, Domnul Melescanu de la SIE pleaca din SIE pentru a redeveni politician implicat – candidat la prezidentiale. Pe drum, neaga atacul la adresa lui Ponta legat de faptul ca ar fi ofiter SIE, ajutandu-l intr-un moment politic dificil sa pareze un atac devastator. Carevasazica, nu sunt dom’le serviciile implicate in campania electorala, nu sunt si pace….
Episodul 8 (Alegeri, 2014)  – Melescanu obtine un glorios 1%
Demonstrand o popularitate uluitoare, iesita din comun, o larga sustinere populara pentru diplomatul-politicianul – sef de spioni, Melescanu reuseste performanta  umilitoare de a nu obtine nici macar numarul de voturi cu care s-a inscris in cursa. Mediul diasporei cu care e obligat sa interactioneze ca Ministru de Externe i-a dat sub 1.400 de voturi. Repudierea domnului Melescanu de publicul larg nu are niciun impact in aprecierea candidatului la Presedintie Victor Ponta, numirea fiind facuta la cateva zile dupa vot.
Episodul 9 (Alegeri, 2014) – La fel ca in 1996, Melescanu este sfatuitor al presedintelui PSD
La fel cum il sfatuia pe Bunicuta Iliescu in 1996, fiind prezentat drept principal consilier si sfatuitor, la fel in 2014 este principalul sustinator al lui Victor Ponta. Daca in 1996 consilierii nu erau lasati apoi sa vorbeasca in emisiuni dupa ce le-a plecat sefu’ si ramaneau in umbra, singura modificare este ca in 2014, la Realitatea TV in emisiunea lui Rares Bogdan a ramas domnul Melescanu, fost candidat, devenit ministru de externe despre corectitudinea votului din diaspora. Nu si-a pus nimeni problema ca un competitor in turul I nu poate fi in acelasi timp insarcinat cu corectitudinea alegerilor in turul 2, Romania merge mai departe in pasi de vals spre turul 2. Nu si-a pus nimeni problema ca, macar de ochii lumii, domnul Melescanu ar fi trebuit sa comunice oficial de la Minister, in noua lui calitate si sa nu se afiseze cu candidatul Victor Ponta, pentru ca diplomatia Romaniei trebiue sa aiba neutralitatea ei politica, nu poate fi facuta pres in fata grandomaniei PSD.
Episodul 10 – Melescanu se contrazice
In unele interviuri dl Ministru de Externe Melescanu povesteste de 350.000 de oameni care ar putea veni la vot, in altele spune ca niciodata nu au votat mai mult de 160.000, apoi spune ca sub o treime dintre romanii din strainate sunt inregistrati in ambasade. Ma rog, domnul Melescanu trebuie sa spuna foarte multe lucruri, in general, pentru ca ideeea este oricum de a nu mari foarte tare capacitatea de vot din exterior. Explicatia e simpla – PSD-ul nu vrea o surpriza de tipul Geoana  vs Basescu care sa strice planurile, stiut fiind ca diaspora a inclinat balanta
http://www.gandul.info/politica/melescanu-am-cerut-bec-temei-legal-pentru-noi-sectii-de-vot-ar-putea-vota-350-000-in-turul-ii-13535879
UPDATE Episodul 11 Ce se intampla dupa alegeri?
Cum Ponta nu a castigat, Melescanu nu va fi Consilierul de Securitate al Presedintelui, sau va putea fi cel mult Consilierul pe probleme de Securitate al presedintelui de bloc Victor Ponta, ca la scorul zdrobitor pro-Iohannis nici premier nu se stie daca va mai fi… Nu s-a pomenit niciodata in instoria postdecembrista sa anunti un consilier de presedinte inainte de a deveni presedinte, desi, ce-i drept, s-a mai vazut sa deschizi sampania si apoi sa te stradui sa pui dopul la loc. Nu s-a mai pomenit nici ca din sef de structura de securitate sa devii jucator, sa pierzi cu un scor penibil iar apoi sa devii prim consilier si ministru in cabinetul unuia dintre combatanti.  O demisie a acestui penibil reprezenant al crocodililor de ape tulburi din politica damboviteana ar fi primul gest de onoare care se impune. Mai ales dupa declaratiile de dimineata in care anunta ca votul merge foarte bine si a fost felicitat pe „retelele de socializare” pentru buna organizare. Care Facebook se citea la MAE, ca eu am vazut altceva? Penibil, dezonorant, jalnic….Istoria ii va praji pe toti acesti crocodili de ape tulburi, vor reprezenta, cu tot scrumul si fumul ramas, doar o meschina nota de subsol in istoria chinuita a acestui neam.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap