Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Tulburatorul Teodor Melescanu, organizatorul votului din diasporă din 2014, dorește să revină ministru, după o jumătate de secol de rodnică activitate

Tulburătorul Teodor Melescanu, timp de peste 50 de ani din 1966 până în 2017: funcționar al diplomației ceaușiste, PSDR-ist, ApR-ist, PNL-ist, ALDE-ist, concurent, arbitru, comentator,independent, ministru, sef al spionilor, candidat la Președinție, apoi organizatorul alegerilor din diasporă din turul II al prezidențialelor, prezentat în campanie drept viitorul consilier prezidențial al lui Victor Ponta se vrea acum din nou Ministru de Externe. Conform informațiilor insistente “pe surse”, luni, 2 ianuarie de discuta desemnarea domniei sale drept posibil ministru. Încerc să reconstitui din surse publice portretul posibilului ministru, rog cititorii contributors.ro să mă ajute urgent pentru completarea acestui portret și pentru înlăturarea oricăror eventuale erori.

Episodul 1 (înainte de 1989) – Diplomat sub regimul Ceaușescu

In 1961, Melescanu isi efectueaza stagiul militar la Scoala Militara de Ofiteri de Rezerva din Botosani. In 1966 intra in Ministerul de Externe si este mai apoi trimis la post, inclusiv la Geneva. Revine în Centrala Ministerului de Externe comunist în anul 1985. Toata lumea care are cele mai elementare cunostiinte despre ce insemna, în epocă, “plecarea în misiune” în acea perioada poate ințelege multiplele valențe ale acestei informatii. Revolutia l-a prins îndeplinind in MAE funcțiile de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare (1985-1990), pentru ca apoi sa promoveze în treptele ierarhice de consilier și de ambasador, după Revoluție, adaptându-se perfect vremurilor noi.

Episodul 2 (1992-1996) – Ministru în Guvernul Văcăroiu

Aici e prima mutare. Un fost diplomat de rang 2 care slujea regimul Ceausescu ajunge un ministru foarte politic in Guvernul Văcăroiu, pașește spre primul rang al politicii – loc pe care nu îl va mai părăsi niciodată după această dată. Diplomatul devine politician, fostul sustinator al regimului Ceaușescu devine iliescian, pentru ca in 1997 sa devina “de dreapta”, iar ulterior PNL-ist convins, azi e (tot convins, bănuiesc) în ALDE.

Episodul 3 (1996, dezbaterea electorala Emil Constantinescu- Ion Iliescu) – Melescanu, prim consilier in staff-ul lui Ion Iliescu

Scotocind toate confruntarile electorale din 1989 pana in prezent, ca documentare pentru un curs la ISP am dat peste urmatorul fragment semnificativ pentru epoca : primul consilier al lui Ion Iliescu prezentat la dezbaerea cu Emil Constantinescu era nimeni altul decat neobositul domn Teodor Melescanu. Vezi mai jos (minutul 6:33) – linkul este acesta (.http://www.contributors.ro/politica-doctrine/tulburatorul-teodor-melescanu/). Ce sa vezi, pentru cei care au vazut dezbaterea cu Victor Ponta, au fost tot patru sustinatori in studio ai premierului, la fel ca cei 4 sustinatori in 1996 ai domnului Iliescu – si tot domnul Melescanu era vioara intâi, fiind lăsat în locul pe atunci premierului Ponta, candidat prezidențial în studio-ul lui Rareș Bogdan să dezbată în locul domnului Ponta. In 1996 Constantinescu se refera la cei “trei evanghelisti care erau patru” inclusiv Meleșcanu (vezi video-ul de mai sus), in 2014 Teodor Melescanu este in acelasi loc, prim consilier în staff-ul lui Victor Ponta. Arcul peste timp este aproape perfect, din 1996 si pana in 2014 la PSDR/ PSD nu s-a schimbat mare lucru, cel putin in materie de “sfatuitori”.

Episodul 4 (1997) – Părăsirea lui Ion Iliescu

În 1997, după înfrângerea PSDR-ului in 1996 Teodor Melescanu părăsește vechii și bravii camarazi pentru a fonda un partid de sine statator alaturi de cei care pleaca din partid. Cel care sedea in 1996 in spatele lui Ion Iliescu se va alatura in tabara cealalta – au curs multe râuri de cerneala. Este vremea aceea uitata in care un anume Olimpian Ungherea – amuzant om – scria despre “Clubul Cocoșaților” și îl supăra nevoie mare pe Adrian Năstase.

Episodul 5 (1999-2004) – Meleșcanu în boardul Rompetrol, în ograda lui Patriciu

Detaliile sunt, toate, aici, la pachet cu declaratiile lui Patriciu:

http://www.zf.ro/eveniment/melescanu-si-a-dat-demisia-de-la-rompetrol-2898315

Episodul 6 (2000) – Prima candidatura la Președintie, cu un success “fulminant”

La alegerile din noiembrie 2000 Alianta pentru Romania obtine un scor “fulminant”cu domnul Meleșcanu în frunte– 1,9%, iar Melescanu candideaza (si pierde usturator) impotriva celui pe care l-a sfatuit în 1996. Poporul, carevasazica, are aceeasi opinie si in 2014, si in 2000 despre domnul Meleșcanu, dar nici Traian Basescu nici Victor Ponta nu se sinchisesc atunci cand tara are nevoie de un “specialist”, “profesionist” si “intelept” care sa conduca Ministerul de Externe (am preluat din perierile e facute in aceste zile de jurnalisti care se descopera prin distanta dintre vorbe si fapte). Ati inteles, un fel de sinergia faptelor prin meandrele concretului. Romania este singura tara de pe planeta in care esecurile fulminante, casante, hotaratoare pot de fapt propulsa un individ. Este un semn ca undeva in democratia noatră originală mesajul negativ al cetatenilor poate fi motiv de promovare.

Episodul 7 (2000-2012) – Meleșcanu este un liberal de frunte

Cel care e la dreapta lui Victor Ponta in 2014 si explica indelung, dupa dezbaterea cu Iohannis ce si cum este cel care in 2007 era Ministrul liberal al Apararii, cel care a fost votat pe listele Aliantei D.A. Care sa fie explicatia? Nu-mi dau seama, insa il gasesc pe dl Melescanu, de pilda, in Comisia de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.Stiti, acea comisie care a sustinut sus si tare ca nu au fost centre CIA pe teritoriul romaniei – și sustine si azi acelasi lucru. Ca atare, nu va incredeti in „prostiile” europene, in investigatiile serioase de acolo, inclusiv din Parlamentul European, domnul Melescanu va va spune si azi (daca va avea vreun jurnalist din asta tupeul sa il întrebe) ca nu e, dom’le amestecata Romania in toata povestea asta. Tot el ne explică și că Ponta nu e ofițer SIE, principala declarație care l-a facut remarcat în 2014, alături de cele legate de votare.

Episodul 8 (2012) – Meleșcanu pleacă din politică și din PNL pentru a conduce (pe post de independent) SIE

Dând cu tifla intregului partid în care se inregimentase prin fuziunea din 2002 cu ApR-ul, intr-o buna zi, Melescanu sare in tabara lui Băsescu de dragul unei funcții la SIE, numirea se acoperă (ciudat, se acoperă) cu noțiunea că Președintele ar favoriza oameni din opoziție, o explicație la auzul căreia am râs cu poftă, stiut fiind că SRI și SIE sunt pârghii evident importante prentru orice președinte. Evident, totul este ambalat frumos, dar cu alte ocazii Basescu declara ca, in momente cheie (de pilda atunci cand se pregateau alegerile) el ii cheama pe cei doi adjuncti (atentie, nu pe șefi!) și le spune sa nu se implice în politică (după susține că s-au implicat după ce nu a mai fost la butoane). A fi in parlament într-o zi in opozitie , iar a doua zi a fi la putere în conducerea SIE nu pare a fi o trecere prea mare pentru un politician experimentat. Deși , cel putin nominal, serviciile secrete nu ar trebui să aibe foarte multă treabă cu politica.

George Maior spunea in 2012 in Martie ca SRI-ul si serviciile nu se vor implica in politica si in campania electorala, lansand un semnal public in acest sens. Pana la urma “neimplicarea”se traduce asa, pe romaneste : Dl Maior insusi, in post la SRI este propus ca unul dintre cei trei premieri posibili dupa alegeri de candidatul Victor Ponta, cel în ca cărui alegere se presupune că nu va interveni. Apoi, Domnul Melescanu de la SIE pleaca din SIE pentru a redeveni politician implicat – candidat la prezidențiale. Pe drum, neagă atacul la adresa lui Ponta legat de faptul ca ar fi ofiter SIE, ajutându-l într-un moment politic dificil să pareze un atac devastator (era ultimul glonț tras de Băsescu de la Cotroceni). Carevasăzica, nu sunt dom’le serviciile implicate in campania electorala, nu sunt și pace….

Episodul 9 (Alegeri, turul I, 2014) – Melescanu obține un glorios 1%

Demonstrand o popularitate uluitoare, iesita din comun, o larga sustinere populara pentru diplomatul-politicianul – sef de spioni, Melescanu reuseste performanta umilitoare de a nu obtine nici macar numarul de voturi cu care s-a inscris în cursa. Mediul diasporei cu care e obligat sa interacționeze ca Ministru de Externe i-a dat sub 1.400 de voturi, numărul total de voturi este mai mic decât numărul de semnături necesar pentru intrarea în cursă (200.000). Repudierea domnului Melescanu de publicul larg nu are niciun impact in aprecierea candidatului la Presedintie Victor Ponta, numirea fiind facuta la câteva zile după vot.

Episodul 10 (Alegeri,turul II, 2014) – La fel ca in 1996, Melescanu este sfatuitor al presedintelui PSD, dar nu mai e Ion Iliescu, e Victor Ponta

La fel cum il sfatuia pe Bunicuta Iliescu in 1996, fiind prezentat drept principal consilier si sfatuitor, la fel in 2014 este principalul sustinator al lui Victor Ponta. Daca in 1996 consilierii nu erau lasati apoi sa vorbeasca in emisiuni dupa ce le-a plecat sefu’ si ramaneau in umbra, singura modificare este ca in 2014, la Realitatea TV in emisiunea lui Rares Bogdan a ramas domnul Melescanu, fost candidat, devenit ministru de externe despre corectitudinea votului din diasporă, vot care îl afecta direct în calitate de candidat. Nu si-a pus nimeni problema ca un competitor in turul I nu poate fi in acelasi timp insarcinat cu corectitudinea alegerilor in turul 2, Romania a mers mai departe in pasi de vals spre turul 2. Nu si-a pus nimeni problema ca, macar de ochii lumii, domnul Melescanu ar fi trebuit sa comunice oficial de la Minister, in noua lui calitate si sa nu se afiseze cu candidatul Victor Ponta, pentru ca diplomația Romaniei trebuia să aibe neutralitate politică și nu ar fi trebuit făcută preș în fața grandomaniei PSD. Câteva relvante citate din presa vremii:

Intrebat despre “excursiile in străinatate”, asa cum declarase duminica: Ce am spus duminică se baza pe informații neverificate. Nu am probe. Adica, intr-un moment sensibil, Ministrul de Externe al Romaniei, fost șef SIE, nu face diferenta intre o informatie verificata și restul informatiilor – aruncă o fumigenă.În 2017 vrea a redeveni ministru.

„Nu au fost semnalate incidente grave (…)in marea majoritate a sectiilor din exterior”. Minciuna continua…

„Responsabilitatea apartine rigiditatii cadrului legal existent” . In ziua alegerilor, domnul Melescanu spunea ca nu e nimeni vinovat, acum e responsabila legea de disfunctionalitati…

La final, Melescanu multumeste MAE pentru „ implicarea responsabila si solidaritatea” colegilor. Ramai stupefiat, blocat, care responsabilitate? Bine, solidaritatea poate sa existe, singura posibila – solidaritatea privind negarea evidenta a faptelor, solidaritatea impotriva luarii unor masuri adecvate, normale, solidaritatea impotriva asumarii răspunderii.

Cătălin Avramescu spunea atunci : S-a terminat votarea (turul II al alegerilor prezidentiale) in Finlanda. Misiunea noastra a cerut și a obținut doua sectii de votare, nr. 58 (Helsinki) si 59 (Tampere). Toți cei care au venit duminica la aceste doua sectii de votare au reusit sa voteze intr-un timp rezonabil. Ceea ce inseamna ca aproximativ 40% din cetatenii cu drept de vot aflați în Finlanda au votat.

Dl Meleșcanu, imperturbabil:

“Nu e nimeni vinovat pentru situatia din strainatate. Am trimis propunerea de prelungire la BEC, BEC a respins propunerea.”

Episodul 11 (2014) – Melescanu se contrazice

In unele interviuri dl Ministru de Externe Melescanu povesteste de 350.000 de oameni care ar putea veni la vot, in altele spune ca niciodata nu au votat mai mult de 160.000, apoi spune ca sub o treime dintre romanii din strainate sunt inregistrati in ambasade. Detalii aici: http://www.gandul.info/politica/melescanu-am-cerut-bec-temei-legal-pentru-noi-sectii-de-vot-ar-putea-vota-350-000-in-turul-ii-13535879

Episodul 12 – Ce se intampla dupa alegerile din 2014?

Cum Ponta nu a castigat, Melescanu nu a devenit Consilierul de Securitate al Președintelui, cum era anunțat. Nu s-a pomenit niciodată în instoria postdecembrista sa anunti un consilier de presedinte inainte de a deveni presedinte, desi, ce-i drept, s-a mai vazut sa deschizi sampania si apoi sa te stradui sa pui dopul la loc. Nu s-a mai pomenit nici ca din sef de structura de securitate sa devii jucator, sa pierzi cu un scor penibil iar apoi sa devii prim consilier si ministru in cabinetul unuia dintre combatanti. Dl Meleșcanu anunța că votul merge foarte bine si a fost felicitat pe „retelele de socializare” pentru buna organizare. Care Facebook se citea la MAE?

Ba mai mult, domnul Melescanu a fost – apolitic – sef SIE, apoi (foarte politic) un candidat, apoi, la fel de politic, sustinator al lui Victor Ponta, iar apoi ne lamurea “din punct de vedere tehnic” cu votul din diasporă, ca Ministru de Externe al Guvernului Ponta, demisionar degrabă pe urmă. Bomboana de pe colivă e mai sus, tot o declarație a celui care dorește să revină, en fanfare, la minister:

„Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă”. Constanta, care este cam la fel de departe de Bucuresti precum este Nancy-ul de Paris…. A spune ca la Nancy nu e niciun fel de problema in timp ce coada la Paris era aproape de un kilometru – a mai si spune despre elemente culturale bune la Nancy – a fost fata cinismului in stare pura, nestapanită…. Dl Ponta declara atunci, în calitate de candidat, ulterior de șef al domnului Meleșcanu, care urma să îi devină consilier, singurul consilier din istoria României anunțat înaintea ocupării funcției și a câștigării alegerilor :

Accept participarea la dezbateri inainte de turul doi al alegerilor. Intre turul I si turul II, dacă doamna Udrea este in turul II, ne vom intâlni.

În turul I îmi voi lua popcorn și mă voi uita la dezbaterile dintre doamna Macovei, doamna Udrea, (…) În turul II e altceva.

Episodul 13 (2015) – Dl Meleșcanu anunțat lector la Fundația Titulescu, pe blogul lui Adrian Năstase

Detalii aici: http://adriannastase.ro/2015/10/16/un-nou-curs-la-fundatia-titulescu/, dl Meleșcanu conferențiază alături de prof. dr. Adrian Severin (care susține prelegeri pe anti-corupție la sus-amintita Fundație) și evident alături de prof. Univ. Doctor Adrian Năstase. Pentru privilegiul de a-i asculta, 1.000 de lei trebuiau plătiți de cursanții doritori către Fundația Europeană Titulescu. A mai iluminat asistența și ambasadorul Rusiei. Informația ușor de găsit va fi imediat disponibilă în cancelariile occidentale, cred că cel mai “încântat” va fi ambasadorul SUA, cel care tot spune ceva cu anti-corupția în politică. Poate mai întreabă ambasadorul despre dosarul Rompetrol – DIICOT și despre o drăguță creanță libiană la compania în care dl Meleșcanu a fost în consiliul de administrație. Ca bonus, desigur, informația că și azi compania datorează sute de milioane către buget.

Episodul 14 (2017) – Meleșcanu anunțat ca ar fi fost “impus ministru”

Nu se știe impus de cine, dar avem nevoie să demonstrăm că avem un guvern civil care gestionează probleme civile, mai trebuie să demonstrăm că diplomații care se luptau cu imperialiștii americani și construiau socialismul nu mai sunt chiar în prim plan. Nu de alta, dar anul este 2017 nu 1966 iar președintele Americii, acum principalul nostru aliat extern, este un capitalist sadea.

Poate totuși, după o jumătate de secol (1966-2016), avem nevoie de altceva decât de Meleșcani la Ministerul de Externe, la tânăra vârstă de 75 de ani, vârstă la care mulți alți ambasadori au decența de a-și scrie doar memoriile ? Sau poate îi poate comunica cumva noul Ministru al Muncii că vârsta de pensionare oficială în România este de 65 de ani?

03 ian.2017

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap