Razvan Orasanu
Blog Personal Răzvan Orăşanu. © 2018 Răzvan Orăşanu. Designed By Triveo Media

Victor Ponta e președinte în sondajele lui „turambar”- Mirel Palada. Gabi Firea e creatoarea de logo-uri pentru Bucuresti tot cu Mirel Palada

A fi cimpanzeu politic în general, a fi gorilă agresivă, a fi o brută ordinară, a fi un provocator cu mintea cat o nucă este să sari la bataie din senin precum un demn reprezentant al regnului maiumuțelor din Cartea Junglei , nicidecum un reprezentant al speciei numite homo sapiens. A fi cimpanzeu politic în România, însă, înseamcă că după ce sari cu pumnul și te faci de râs vin să te apere unii cu zambete largi intr-o altă emisiune la un alt post Tv. Vin să se amuze și să faca mișto de o agresiune fizică, în direct la o oră de maximă audiență. Ce, Goțiu – chiar enervant cum mai e câte-o dată – ar fi trebuit să fie în spital ca să ne sesizăm , sau „doar un pumn” nu e suficient pentru viața noastră publică, aici am ajuns? Vorbim de agresiune fizică pentru că la noi în România nici măcar nu se mai face vorbire de agresiunile verbale zilnice din emisiuni. De aceastea nici măcar nu ne mai sinchisim, suntem imuni inclusiv la faptul că sunt minori în fața ecranului care iși formează obiceiurile și după ceea ce văd ca este acceptabil la tv. În fine, CNA-ul nici măcar nu s-a sinchisit în acest caz, probabil nu se vor sinchisi nici dacă vine cineva cu toporul, furca sau pușca în emisiuni, nu doar cu un pumn ridicat. Halal standarde ale audiovizualului într-o țară europeană!
Atenție, să sari la bataie într-un studio de televiziune, alături de o prezentatoare destul de blajină, Nadia Ciurlin, provocându-i acesteia o spaimă incredibilă, dovadă imaginile care au rămas. Să sari la bătaie ca un babuin pentru că cineva te-a facut nesimțit când l-ai întrerupt în mijlocul frazei și singurul neuron pe care îl ai nu a putut bâzâi vreo replică articulată verbal și atunci te-ai năpustit – ng,ng- cu pumnul pe post de replică fizică. Păi trebuie spus de o sută de ori, dar nu e spatiu de tipar. Te comporți precum un nesimțit-nesimțit-nesimtit cand întrerupi pe cineva. Dar te comporți ca un nesimțit-nesimțit-nesimtit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit biped când sari la bătaie ca un bătăuș, ca o brută sinistră care încearcă sa iși impună cu pumul. În loc să raspunzi cu gura, ai raspuns cu singurul organ care te mai reprezintă – pumnul. Cred ca mai avea puțin dl Palada și îi tragea un pumn și Nadiei Ciurlin, s-a apropiat de ea imediat dupa incident și i se poate citi pe fața femeii panica și groaza – ceruse să fie dat afară zurbagiul cu câteva secunde înainte. Sper ca Mirel Palada, că despre el e vorba – dacă cumva a mai ramas cineva care nu a vazut incidentul – să fie scos de societate și de oamenii normali care au mai rămas pentru totdeauna din viața publică, să primească din partea tuturor un șut în singura parte din Palada pe care sper sa o mai vedem– spatele, în timp ce se îndepărtează, din emisiuni Tv si din viețile noastre.
Victor Ponta, curajos precum îl cunoaștem, loial de nu se mai poate, s-a spalat primul rapid de el pe maini și a dat urmatorul verdict pe Facebook. „Oricât de provocator sau de enervant este un adversar politic NU EXISTĂ NICIO SCUZĂ pentru a-ţi rezolva o problemă cu pumnii!(…) Ar trebui insa reamintit ca atunci cand Palada sărea din baie plin de clabuci și amenința în stânga și în dreapta pe Facebook dl Ponta l-a tot ținut aproape drept consilier și mai mult, drept purtător de vorbe la Palatul Victoria. Ori fix asta vede conducerea PSD într-un purtator de cuvânt, intr-un purtător de vorbe și mesaj – un ciomăgar nesimțit, repet un ciomagar nesimțit-nesimțit-nesimțit care atunci când nu întrerupe pe cineva in mjlocul frazei sare cu pumnul. Nu credeam vreodată ca am să regret vremurile în care comunicarea se făcea cu Năstase, Anca Alexandrescu și Dorina Mihăilescu dar viața politică din România ne poate arăta mereu că se poate mai jos. Atunci Năstase ne alinta drept “iepurași”. Ori pe cand era purtator de cuvant al guvernului, uitați-vă la halul in care vorbea Palada : „ se umflă spiritul bejboinic în opinanţi, de zici că-i catastrofă şi dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci (…) trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Şi uite aşa mai frigem nişte purceluşi anti-guvernamentali la proţap şi le dăm block şi mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaţilor care nu mai este”. Sa mai pomenim de restul citatelor de aceeași natură? „Jurnalisti jegoși”, „pufosi care cititi c(…)turi pe internet”, ironizarea celor care au iesit la protest in Piata Victoriei și tot așa. Insultele lui Palada au ajuns până și într-un raport despre starea presei din România scris de Departamentul de Stat al SUA.
Deci omul care a lovit azi cu pumnul vorbea ieri despre a frige oameni – adversari de idei, desigur- precum purcelușii la proțap, vorbea despre spirit bejbonic. Cuvantul nu există, o fi o combinație între bezmetic și războinic, două cuvinte care îl descriu foarte bine pe Palada, cuvinte sudate între ele precum doi neuroni topiți. Spiritul războinic i-a caracterizat alminteri întreaga activitate publică, de la pozele pe Facebook puse in costum de karatist până la cele cu mustăcioara lui Hitler (pentru cititorii online, ei pot vedea aici în linkul la Vice: https://www.vice.com/ro/article/8x89pa/mihai-gotiu-batut-de-mirel-palada-la-b1tv). Nu degeaba a spus până și presedintele Federatiei de Aikido din Romania că “Mirel Palada este o rușine pentru Aikido-ul din Romania” și, aș adăuga eu, nu numai. Și trebuie sa ai neuronii topiți să te consideri un om politic responsabil dupa care să îl alegi pe personajul în cauză drept purtator de cuvant al Guvernului, ideal de auto-stăpânire și mânuitor de verb mlădios care ți-ar putea purta vorbele. Palada s-a arătat a fi un miștocar de cartier cu tușa groasă, un turambar (este porecla pe care și-a atribuit-o singur pe blog) de mahala. Saptamâna aceasta l-am pierdut pe Pleșu din viata publică romanească, dar ramânem cu Ponta și cu Palada.
Să ne mai amintim doua lucruri importante, în context. Primul – faptul că singurul loc în care dl Ponta este președintele României este în sondajele lui Mirel Palada. Nu știu dacă și acum doarme cu ele sub perna, dar este simplu de ințeles că nici macar fostul șef nu îl mai suportă. De asemenea este important de subliniat un alt fapt important – nu e prima dată cand Palada și Goțiu se intersectează in viața publica. În timp ce Goțiu este cunoscut militant anti-Roșia Montană (când nu moțăie prin parlament) și a fost mulți ani un activist neobosit pe subiect, cam prea exagerat pentru gustul meu, scriind sute de articole și o carte în care critica serios proiectul, institutia de sondare a opiniei publice la care lucra Palada a facut celebrul sondaj în care românii aprobau proiectul cu cianură și își doreau de fapt proiectul de la Roșia Montană pentru ei și pentru copiii lor. Sondaj de o ticăloșie fără precedent. Evident, la fel cum singurul loc in care Victor Ponta este preșdinte este în sondajele lui Palada, la fel singurul loc in care romanii iși doresc cianură este tot in sondajele lui Palada. Ca atare, omul, sociolog de meserie, nu este doar un bătăuș agresiv care trage cu pumnul pentru că nu iși poate stăpâni nici măcar nervii atunci cand merge – din fericire din ce in ce mai rar – la televizor, însa realizează sondaje pentru măsurarea opiniei publice de o valoare îndoielnică, hai să spunem blând. În urma cu ceva vreme am vorbit de „frezorii prin așchiere” de la Palatul Victoria atunci, respectiv despre o serie de sondaje îndoielnice cu o valoare propagandistică mai mare decât valoarea lor științifică. Astăzi cred că am fost prea blând.
Iar domnul Palada ne va râde în nas în continuare, pentru că de pildă continuă să fie în comisia care judecă logo-ul Bucureștiului, probabil logo-ul va fi vreun pumn incleștat, cum îi place domnului membru in juriu. „Până în momentul de față, domnul Mirel Palada nu a încasat nicio sumă de bani de la Primăria Municipiului București sau de la vreo structură subordonată acesteia, nici în nume personal, și nici prin intermediul vreunei companii la care este acționar sau administrator. Toți membrii juriului concursului pentru realizarea unui logo reprezentativ pentru București, inclusiv domnul Mirel Palada, au prestat această activitate pro-bono și nu au avut niciun fel de beneficii materiale, directe sau indirecte”, ne spune doamna Firea, cu obișnuita-i dexteritate PR. Asta in loc să ne spună că l-a dat afară și că iși cere scuze față de bucureșteni pentru ca ea creditează în continuare un bătăuș care a facut un circ monstru in studioul unei apreciate realizatoare TV, alminteri o colega de breasla a dnei Firea, daca pot spune așa. Nu, nesmițirea nu e întotdeauna urlătoare grobiană și agresivă, este cateodata mută, perfidă, ascunsă într-un comunicat de presă bine ticluit – în plus, cel agresat este clujean.
Violența din spatiul public românesc nu e limitată la dl Palada, dl Codrin Ștefănescu a avut un comportament oarecum similar în același studio Tv, sub privirile aceleiași moderatoare, în aceeași emisiune, dl Nicolicea mai are și el derapaje, momentan verbale. Gorilele politice cu gura plina de clăbuci care sar cu pumnul când li se mai spune, din când in când, adevărul – sunt noua moda națională – ramâne de văzut până când vor mai răbda românii și mai ales telespectatorii.

20 sept.2017

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Created with Snap